ang min tjej!

Hej jag har en fråga angående tvång.. min flickvän är 14 snart 15 och hon håller på och konfirmerar sig men hon vill inte åka med på konfa resan men hennes föräldrar tvingar henne dom säger till bara till henne att "vi är dina förmyndare å om vi säger att du ska åka då åker du slut diskuterat" får dom tvinga sin dotter så?? jag tycker det borde gå emot lagen om tvång? jag tycker själv att man har rätt att välja själv om man vill med på den resan eller inte eftersom att resan är frivillig !Mvh 

Svar

Hej! Vad bra att du hör av dig till oss på Tjejjouren.se med din fråga! 

Du skriver att din flickvän är 14 år och att hennes föräldrar tvingar henne att åka med på konfa-resa trots att hon inte vill och undrar om de får tvinga sin dotter att följa med på resan och frågar om det går emot lagen om tvång. Du skriver också att du tycker att en har rätt att välja själv om en vill åka med på resan eftersom den är frivillig.

Jag tänker att vi kan börja med att reda ut lite saker! Du skriver att din flickväns föräldrar säger att de är hennes förmyndare vilket mycket riktigt stämmer. Lagboken har många olika avsnitt och i det som heter Föräldrabalken står bland annat att ett barns föräldrar kallas vårdnadshavare och har hand om (vårdnaden över) sina barn tills det att barnet fyller 18 år. Vårdnadshavaren har rätt och är skyldig att bestämma i frågor som rör barnets liv samtidigt som vårdnadshavaren i takt med att barnet blir äldre ska lyssna mer och mer på barnets åsikter och önskemål.

Som svar på din fråga om det de gör går emot "lagen om tvång" svarar jag nej. Lagen jag tror att du tänker på heter "olaga tvång" och finns i avsnittet i Lagboken som handlar om brott och straff. För att bli dömd för olaga tvång krävs att en genom 1. misshandel eller 2. genom hot om något annat brott tvingar någon att göra något. Som jag förstår det på din fråga så handlar det inte om att föräldrarna gör något av dessa två saker och därför kan de inte bli dömda för "olaga tvång". Föräldrar har alltså rätt att bestämma över sitt barn tills det att barnet fyller 18 så länge det inte sker något brott (vilket det inte verkar göra här).

Samtidigt är det bästa såklart att föräldrar och barn håller sams och kan prata sig fram till saker som känns bra för alla och som jag tidigare skrivit så ska föräldrar lyssna på barnets åsikter. Du skriver att din flickvän inte vill åka på konfalägret, vet du vad det beror på? Jag tänker att det bästa vore att hon sitter ner med sina föräldrar och pratar när alla är lugna och förklarar för dem varför hon inte vill åka på lägret. Det är lätt att börja skälla på varandra när en tycker olika och då kan det sluta med att ingen lyssnar på någon så därför tror jag att det bästa vore att sitta ner och prata i lugn och ro. Då får också föräldrarna tillfälle att förklara ordentligt hur det kommer sig att de vill att hon åker på konfalägret. Det kan kännas jobbigt och en kan bli arg när en är 14-15, känner sig ganska vuxen och så ska föräldrarna bestämma en massa saker. Och en räknas faktiskt i samhället fortfarande som ett barn med föräldrar som har rätt att bestämma tills det att en fyller 18. Hoppas att du känner att du fått svar på din fråga! Hör gärna av dig om du har fler frågor! 

Ta hand om dig! 

// Tjejjouren.se