Kommer mina bröst någonsin växa?

Hej!
Jag är en tjej på 17 år och 11 månader. När jag var 12 fick jag en ätstörning som gjorde att jag gick ner många många kilon. Var nere på bara 34 kg när det var som värst. Tror det handlade om anorexia till och med. Åt alldeles för lite och tränade för mycket. Jag tror att jag började gå ner i vikt på sommarlovet efter 5:an och var sedan såpass smal att jag behandlades med näringsdrycker. Till 7:an var jag liksom frisk och rätt återställd enligt läkarna och vi avslutade uppföljningen. Jag var ju fortfarande smal och hade tyvärr fortfarande lite störda tankar om träning (behövde liksom göra av med kalorier hela tiden, annars kändes det inte bra, minns tex att jag kunde springa ett varv runt skolgården på 5 min rasten bara för att jag kände att jag behövde röra på mig!) men jag åt som en häst, och fuskade inte längre med maten.

Nu går jag iallafall i 2:an på gymnasiet och har varit ”frisk” sen 5 år tillbaka och FRISK(=inte så himla smal och övertränande av mig) 3-4 år skulle jag säga. Och ja, nu var ju frågan om hur det blir med brösten? Hade inte kommit in i puberteten vad jag kan minnas när jag fick min ätstörning i 5:an. Kanske hade aning könsbehåring då, men inte ens bröstknölar vad jag kan minnas. Nu har jag mogna bröstvårtor tror jag, pytte lite bröstvävnad men otroligt platta är dem. Ser inte färdigutvecklade ut. Mina bröst är i ungefär samma stadie som en 5:e-klassare, om ens det. Stannade även upp i växten, så blev inte längre än 160 cm. Kan också tillägga att jag äter hormonpiller (novofem) i form av det kvinnliga könshormonet östrogen. Inte stor dos, endast en tablett om dagen.
Går hos en barnläkare också, men nu ska jag slussas vidare till en gyn-klinik. Ett tag var det på tal om plåster??
Aja, jag undrar iallafall om jag kan förvänta mig att få mina bröst så som de skulle blivit om jag inte fått den där förbannade anorexian eller några fullvuxna bröst för huvud taget?
Kommer tabletterna jag tar ge mig sig till slut, bara att jag får vänta tills jag blir 22? Känns liksom som att jag aldrig fick vara inne i puberteten. Känns som att jag missade tåget till den men samtidigt så är det som att jag är där nu tillsammans med alla 5:e klassare...?
Skulle kännas härligt att kunna sätta på mig en bh och känna att den fylls ut, eller bikini för den delen...

Jätte tacksam för svar!

Svar

Hej, vad starkt att du hör av dig med dina funderingar och delar med dig din resa <3

Du beskriver att du vid 12 års ålder gick ner mycket i vikt och antagligen var det anorexia som låg bakom det. Du fick sedan läkarvård som avslutades när du gick i 7:an men hade då fortfarande jobbiga tankar kring vikt och mat, om jag förstår dig rätt? Idag mår du bättre och tar hormontabletter med östrogen. Du går även till en barnläkare och ska få tid hos en gynekolog. Din fråga är nu om dina bröst kommer att växa mer eftersom du inte tycker att de ser färdigutvecklade ut.

Det är vanligt att ha tankar kring kropp och utseende. I dagens samhälle är det också lätt att ha en bild av hur vi vill se ut, vilket också gäller utseendet av våra bröst. Vi ser bilder på olika medieplattformar där samma typ av kropp ofta visas upp. Det en måste komma ihåg är att denna kroppstyp inte stämmer överens med hur verkligheten egentligen ser ut. Precis som resten av våra kroppsdelar kommer bröst alltid också se olika ut på olika personer. Det jag vill säga är att oavsett om dina bröst växer mer eller inte, så finns det inget rätt eller fel när det kommer till ditt utseende. Din kropp fantastisk som den är! Det är också viktigt att komma ihåg att alla personer har olika historier. Du har varit stark och klarat dig ur en tid med mycket tankar kring mat och vikt, vilket du ska vara stolt över! 

Om dina bröst har växt klart eller inte är tyvärr en svår fråga att svara på. För att få rådgivning kring detta tycker att du ska prata med en läkare, alternativt kan du gå till skolsköterskan eller till en ungdomsmottagning. Det är helt naturligt att ha funderingar kring sin kropp och om du känner att du behöver mer samtal kring detta kan du också vända dig till en kurator.  Kroppen är i ständig förändring och det viktigaste att komma ihåg är att din kropp är fin och stark oavsett! <3

Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se