När kommer jag få bröst???

Jag är 16 år 166cm och väger 74 kg... jag har storlek 80A i bh och det känns som att mina bröst inte passar till min kropp, jag fick mens sommaren 2016 och jag undrar om dom kommer växa mera? Jag vill bara känna mig mer som en kvinna. Jag är snart 17 och känner att det bara är hopplöst och att jag aldrig kommer passa fint i klänningar eller urringade tröjor någonsin vilket är frustrerande. När slutar brösten växa är min fråga sammanfattat. Jag vill vara anonym tack.

Svar

Hej,

Fint att du skriver till oss med dina funderingar!

Du är 16 år och har haft mens sedan 2016, de flesta kommer in i puberteten när de är runt 10-16 år och där någonstans börjar brösten växa. Brösten växer som alla andra kroppsdelar i olika takt och fortsätter att växa tills en person är ca 20 år, ibland ännu längre och brösten förändras också genom livet. Många kvinnor som haft små bröst under sina unga år, kan faktiskt få större bröst på äldre dagar. Det är en omöjlig fråga att ge ett exakt svar på då alla kroppar fungerar olika, och därmed växer i olika takt.

Förstår att det är en känslig fråga, hur kommer det sig att du börjat fundera kring storleken på brösten? Själv brukar jag försöka fokusera på de saker jag uppskattar hos mig själv. Att kroppen orkar så mycket, kroppens funktioner, att den bär en varje dag, att kroppen är så tålig och stark. Kroppen är så grym på så många sätt, och glöm inte...små bröst är superfint, alla bröst är fina, och många tjejer önskar att de hade en A-kupa istället för större.

Hoppas du blev lite klokare i din fråga! :) Undrar du mer så är du alltid välkommen att höra av dig igen. <3

Kram,

/Tjejjouren.se