Bröst

Hej jag heter mina och jag är 17 år men blir 18 år i aug men jag har så liten bröst och min mamma har inte så stor bröst men jag bor i fosterhem och så och jag sitter och tänker att jag har såna bröst kan man göra nåt åt det för jag vill inte va en person
familjen så jag liten bröst och jag mår skit dåligt över att jag har liten bröst och dom andra har stora :(

Svar

Hej Mina!

Du skriver att du tycker dina bröst är små och att du funderar på om du kan göra något åt det för att du mår dåligt över storleken. Du skriver även att du snart fyller 18 år och att din mamma också har "mindre" bröst.

Du kanske redan vet om detta men i sådana fall upprepar jag lite fakta som kan vara bra att känna till. På insidan är allas bröst likadana och närmast bröstkorgen finner man en bröstmuskel. Sedan består brösten av fett, bindväv och bröstkörtlar. Det här har alla kvinnor gemensamt.

Sedan på utsidan är brösten olika från person till person precis som till exempel hår, näsor, ögon, rumpor och fötter ser olika ut från person till person så varierar brösten. Det är normalt att man jämför sig själv med andra och det är då det kan uppstå tankar som dem hos dig om att vilja ha större bröst.

Brösten börjar initialt växa i och omkring puberteten, hur stora bröst man får beror sedan på en mängd olika saker som till exempel hur resten av kroppen utvecklar, om man är större eller mindre, ens gener och det man ärver från sina föräldrar etc. Sedan kan brösten fortsätta förändras genom resten av livet och se olika ut vid olika livsstadier.

Hoppas du känner att du fått svar på din fråga, annars hör gärna av dig igen. 

Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se