Bröst

Hej jag är en 15 årig tjej (04) som fyller 16 detta året. Jag har mens och allt annat som sker när man kommer in i puberteten men jag har inte fått bröst. Alltså 70 A är liksom för stort för mig. Och det handlar inte om att mina bröst är färdigväxta för det jag har kan man knappt kalla bröst. Jag har enorma komplex och längtar enormt tills att jag får bröst. Vad ska jag göra??? Kan jag göra något så de kommer snabbare, är det farligt och varför har jag inte fått bröst än? Förresten vill jag vara anonym och jag fick min mens sommaren 2019.

Svar

Hej

Vad bra att du skriver till oss med dina funderingar. Du skriver att du inte har några bröst än. Hela kroppen och då även brösten växer i olika takt för olika personer. En del får bröst tidigt och en del sent. Även när puberteten har satt igång så händer inte allt på en gång. Du undrar om det är farligt att du inte fått bröst än. Det är inget farligt med att ha små eller inga bröst.

Din menstruation och allt annat som hör puberteten till har kommit igång som du skriver. Men dina bröst växer inte vilket ger dig komplex. Människor ser olika ut och utvecklas i olika takt. Även i vuxen ålder har alla olika stora bröst som ändras över tiden. Det är tyvärr inte så mycket man kan göra för att skynda på att brösten växer utan det beror ju mycket på hur ens kropp ser ut och också på gener och arv. Det kan såklart vara jobbigt att vänta men kroppen ändras i sin egen takt. Alla människor ser olika ut men oavsett hur vi ser ut så är vi unika och fantastiska! Alla är värda att trivas i sin egen kropp.

Har du flera funderingar är du välkommen att skriva till oss igen.

Kram och ta hand om dig,

/Tjejjouren.se