Bröst

hej, jag är en tjej på 15 år. jag kom in i puberteten ganska så tidigt men det har även varit så att mitt vänstra bröst har varit större redan sen de började växa. och det skiljer inte lite utan liksom en bh på storlek 75 D passar på vänster medans på höger skulle ja inte behövt mer än 75 A, vet dock inte riktigt skillnaden på kuporna men det är iallafall stor skillnad och jag har stort komplex över det och har väldigt svårt att visa min kropp framför någon på det sättet. Finns det Något man kan göra för att få det högra bröstet att bli större?? alltså vad som helst som man kan göra hemma alltså. vill helst inte höra att mina bröst inte växt klart än för det vet jag men finns det något ja kan göra?

Svar

Hej,

Vad bra att du skriver till oss om dina tankar och funderingar

Du skriver att du är 15 år och att du kom in i puberteten ganska tidigt och att det redan från start varit så att ditt vänstra bröst är mycket större än ditt högra. Vidare berättar du att du har stort komplex över detta och att du har väldigt svårt att visa din kropp för någon annan.  Du undrar om det finns något som du kan göra för att få det högra bröstet att bli större.

Precis som du skriver så har dina bröst inte växt klart än och det är mycket som händer i ens kropp under puberteten.  När det kommer till ens kropp så fortsätter den att förändras hela livet och din kropp kommer inte alltid se likadan ut. Det finns inte så mycket att göra för att få det ena bröstet att bli större. Mitt tips till dig är att försöka tänka att alla se olika ut. Vissa bröst är små, vissa är stora, vissa är hängiga medans andra står rakt ut. Och som i ditt fall och många andras så kan det ena bröstet var större än det andra. Som sagt, det händer så mycket med kroppen under tonåren och det är väldigt vanligt att många då börjar känna sig obekväma med sin ”nya” kropp. Ett annat tips är att du tar dig till t.ex. ett badhus och att du i omklädningsrummet börjar reflektera över andras kroppar och hur olika alla ser ut. Det kan också vara en bra övning för dig att öva på att visa din kropp för andra. Du är absolut inte ensam om att ha dessa tankar om dina bröst och kanske hjälper det dig lite att tänka på just det, att det finns så många där ute som funderar över precis samma sak som du.

Ibland kan det också kännas väldigt skönt att prata med någons om ens tankar. För pratar en inte så är det lätt hänt att tankarna tar över och det gör att en kan börja må ännu sämre. Finns det någon som hade kunnat tänka dig att prata med? En kompis, förälder eller någon annan vuxen på skolan?

Hoppas du känner att du fick svar på dina funderingar. Och kom ihåg, du är perfekt precis som du är <3

Ta hand om dig!

Kram,

/Tjejjouren.se