Små bröst

Hej, jag är 15år och har väldigt mycket ångest över mina bröst. Min syster har D kupa och har haft stora bröst sen flera år tillbaka (hon är 2år äldre än mig). Men mina bröst är jätte små och det känns som dom redan slutat växa. Jag har bara A/B kupa och minst bröst av alla i min klass. Mår väldigt dåligt över det här och vet inte vad jag ska göra åt det.

Svar

Hej!

Du skriver om att du har ångest över dina bröst och deras storlek. Din storlek på brösten får dig att må dåligt och du jämför dig med andra i din omgivning. Vissa personers bröst utvecklas tidigare, det kan vara så att personerna i din klass utvecklas tidigt medan du utvecklas senare. Det är svårt att påverka bröstens utveckling och storlek, det har till viss del att göra med hur kroppen är byggd. Bröst består till stor del av fett, därför finns det också samband mellan vikt och bröststorlek, det är inte alltid så dock. Alla kroppar är fina på sitt sätt. Vissa tycker det är fint med stora bröst, och vissa tycker det är lika fint med små bröst.

Skulle inte dina bröst växa mer finns det fördelar med att ha små bröst, även om det kanske inte känns så för att du vill att de ska vara större. Hur ens kropp ser ut är svårt att styra, det som är viktigt är din inställning till dig själv. Även om du skulle få stora bröst helt plötsligt kanske det kommer upp något nytt du får komplex över. Ofta är oro över utseendet kopplat till att man inte känner tillräckligt mycket självkänsla i sig själv. Är det så kan du träna på att tänka att du duger som du är och att din kropp och dina bröst duger. Det är lättare att förändra sin tanke om sig själv än att förändra sitt utseende.

Ta hand om dig och hoppas du fått svar på dina funderingar! Kram.

/Tjejjouren.se