Knöl? i ena bröstet

Hej, jag är 15 år och min mens tog slut för ett par dagar sedan. I fredags (idag är det söndag) när jag hade vaknat kände jag att mitt högra bröst gjorde väldigt ont, stack typ lite, känns större och lite hårdare än det andra, kan inte lägga mig & sova på den sidan för att det gör så ont, och känt hårt på ena sidan vid vårtan. Mitt vänstra bröst är som normalt, ingen smärta eller någonting. Jag är jätterädd för har fortfarande lika ont och blir bara ännu mer rädd ju mer tiden går och ju längre det gör ont eftersom att det ända jag kan tänka på är bröstcancer. Jag är verkligen jätterädd. Dessutom har jag komplex över mina bröst och vill inte låta någon titta eller känna på dem, om jag skulle få gå till doktorn eller om min mamma skulle behöva ”se”. jag vet inte vad jag skall göra, behöver hjälp. Jag kan inte sluta gråta och oroa mig

Svar

Hej! Vad bra att du skrev till oss, det är jättemodigt!<3

I din ålder är det vanligt att brösten fortfarande växer, och det kan vara så ända tills man är fyller 18. Även efter det förändras brösten. Brösten kan växa en i taget och det ena brukar hos nästan alla vara lite större än det andra. Just när bröstet växer så kan det kännas hårt, göra lite ont/spänna och man kan oftast känna det som en "knöl". Jag förstår att det kan kännas obekvämt att behöva visa bröstet för en doktor, men för att vara helt säker på att det bara är bröstet som växer och inget annat kan det vara bra att titta på det, om inte annat så kommer det kännas mycket skönare för dig att få det bekräftat av en läkare. Testa först att ringa vårdguiden på "1177", man kan ringa anonymt och de har fått frågor som dina flera gånger tidigare och kan hjälpa dig med närmare beskrivning. Om vårdguiden ändå skulle tycka att en doktor borde känna på bröstet, kan man alltid be om att få en kvinnlig doktor, och det kan även hjälpa att vara ärlig och säga att man tycker det är lite jobbigt, du behöver heller inte ha med dig en förälder utan du kan gå själv eller ta med dig ett syskon eller en kompis om du skulle vilja ha extra stöd! Kom ihåg att så många tjejer har behövt kolla upp brösten framförallt i puberteten, alla bröst ser jätteolika ut och det vet läkarna om, så det är jättevanligt och inget att vara rädd för!

Jag tror på dig, och du kan alltid höra av dig här eller skriva när en chatt är öppen om du känner att du har vidare frågor eller skulle behöva mer stöd!

Styrkekramar <3

/Tjejjouren.se