orolig över brösten ...

Hej , jag är en tjej på 12 år ( snart 13) och är lite orolig över mina bröst! Ja kom in i puberteten i väldigt tidig ålder (9) och de började med svetten , sen började mina bröst växa lite smått , sen kom könshåret , sen flygningar och finnar å allt sånt! Ja har alltid kommit ganska långt in i puberteten men ja är orolig över en sak! Mina bröst växer typ ingen ting och är rädd över att de typ int kommer växa så mycke mer! Jah har alltid varit den i klassen som varit nöjd me brösten för medans mina började växa så va de andra platta ! Men nu har alla mina kompisar kommit i fatt mig och alla har mens! Jag är en större tjej med kurvor , ganska kort ( 157) ! Vad ska jag göra? Ja vill ha större bröst , finns de något ja kan göra , kanske äta mer av något eller liknande !

Tacksam för snabbt svar

Svar

Hej!

Jättemodigt att du hört av dig! Du berättar om dina bröst som inte växt, att du är orolig över att de inte kommer växa så mycket mer. Du skriver att du är snart 13 år och kom in i puberteten när du var 9 år. Du var nöjd över dina bröst tidigare men vill nu ha större. Det är svårt att svara på hur du ska göra, kroppen kan förändras mycket under hela livet beroende på en massa olika saker. Även storleken på brösten kan förändras, till exempel kan storleken variera under mensen. Det kan vara svårt att bestämma över hur kroppen ska se ut och din kropp förändras förmodligen fortfarande, puberteten kan pågå upp till sex år och även efter det så ändras kroppen under hela livet på olika sätt. Du berättar att dina kompisar har fått mens, jag uppfattar det då som att du inte har fått mens än? De flesta får mens någon gång mellan 12-14 år och även när mensen har kommit fortsätter kroppen att ändras.

Vi pratar med många som precis som du berättar att man inte alltid är nöjd över hur ens kropp ser ut, det är inte ovanligt att känna så. Det finns så mycket krav på hur kroppen och brösten ska se ut och vi påverkas alla på olika sätt. Har du pratat med dina kompisar om detta, hur skulle det kännas att berätta för de du hur känner? De kanske har liknande tankar om sin egen kropp och det kan kännas bra att stötta och peppa varandra!

Kom ihåg att alla kroppar är unika och fantastiska som de är. Tänk så mycket bra och roligt vi kan göra med kroppen. Har du funderat på något annat alternativ för att du ska må bättre i den kroppen som du har just nu? För vissa hjälper det att öva på att inte jämföra sig med andra, att försöka stärka självkänslan och tänka att din kropp är unik och bra som den är. Du förtjänar att må bra i din kropp <3

Du får gärna höra av dig igen för att prata mer om dina tankar om kroppen!

Kram,

/Tjejjouren.se