Mina bröst har inte börjat växa än

Jag går i 7an och är 13 år. Mina bröst har inte börjat växa än, för typ ett år sedan började dem öma men det gör det inte längre. ALLA andra i min klass har fått bröst fast inte jag och jag känner mig jätte obekväm i skolan och har aldrig tajta tröjor i skolan och hatar att byta om på gympan för att det känns som att alla kollar på mig

Svar

Hej,

Vad bra att du skriver till oss med dina funderingar! Jag förstår från ditt mejl att dina bröst inte har börjat växa än. Du skriver att dina bröst började ömma för ett år sedan men inte gör det längre. Brösten, precis som resten av kroppen, växer i olika takt för olika personer. För vissa växer brösten tidigt i tonåren och för andra växer de senare. Det är inte ovanligt att brösten inte har hunnit växa när en är tretton, de kommer när de är redo. 

Du berättar att du känner dig obekväm i skolan och du skriver att alla andra i din klass har fått bröst. Du beskriver att du hatar att byta om på gympan och att det känns som att alla kollar på dig. Människor ser olika ut och utvecklas i olika takt. Alla ska kunna klä sig som de vill och känna sig bekväma med att byta om efter gympan, oavsett hur ens kropp ser ut. Brukar ni prata om kroppen och bröst bland dina klasskompisar? När man är i din ålder och mycket ändras i kroppen kan man ha många tankar, och precis likadant kan det kännas för dina klasskompisar också. Vissa kan känna att det är jobbigt att inte ha fått bröst och vissa känner tvärtom. Det kan vara svårt att inte jämföra sig med andra men vi människor ser alla olika ut från varandra, och alla är vackra, alla är unika och alla är värda att känna sig bekväma i vår egen kropp. 

Om du har funderingar på hur brösten fungerar och utvecklas så kan du alltid skriva till oss igen.

Kram och ta hand om dig!

/Tjejjouren.se