Bröst som slutar växa i 13års åldern?

Hej jag är 15åring och har sen länge haft medelstora bröst (75b ibland C) kupa. Jag kom tidigt in i puberteten med en mens som kom ganska tidigt men framförallt började mina bröst växa väldigt tidigt. Jag har alltså alltid varit den med stora bröst, men nu har mina bröst knappt växt på två år och jag är orolig att mina bröst helt har slutat växa. Alla mina kompisar har haft de tvärtom och allas bröst har växt väldigt mycket på senast. Kan detta stämma att mina bröst sluta växa när jag va 13?

Svar

Hej, så kul att du skriver in med dina frågor till oss!

Du berättar att du är 15 år och har medelstora bröst. Du kom tidigt in i puberteten då mensen kom och brösten började växa. Nu är du orolig att de slutat växa eftersom de knappt växt på två år, medan dina vänners bröst växt under den senaste tiden.

Alla kroppar utvecklas olika fort och både mensen och brösten kommer och utvecklas i olika takt. När mensen kommer brukar brösten växa lite långsammare, men de kan fortsätta växa och utvecklas många år efter puberteten. Hur stora eller små de blir kan bero på dina gener, hur dina föräldrar utvecklats, men ibland styrs det också lite slumpmässigt.

Hur kommer det sig att det känns så viktigt för dig att dina bröst ska fortsätta växa? Det är lätt att påverkas av sina vänner, sociala medier, kändisar och andra personer kring sig och får en att tro att en ska se ut på ett visst sätt. Dock är vi alla olika och alla kroppar är värdefulla och fina på sitt eget sätt. Så en tanke är att du tänker på de saker du tycker om med din kropp och försöker att bli vän med alla delar av din kropp. Den är stark och gör så att du kan umgås med dina vänner och må bra, är inte det fantastiskt? Och detta fungerar ju oavsett hur stora eller små bröst du har, även om det kan kännas som en viktig sak för dig just nu.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Ta hand om dig,

/Tjejjouren.se