Komplex

Hej! Jag är 14 år. Jag har komplex över mina bröst:( Jag har A-kupa men jag vill ha B eller C kupa. Jag säger alltid på sociala medier o till mina kompisar att man ska vara nöjd med sin kropp men jag har svårt att vara det. Mina vänner är avundsjuka på att jag har bröst,fattar inte hur dem kan va avundsjuka:/ Har mina bröst slutat växa,varför växer brösten så långsamt,hur länge växer brösten och hur blir man nöjd med sin kropp?

Svar

Hej!

Så fint att du skriver till oss med dina frågor!

Du berättar att du har komplex över dina bröst och att du har en A-kupa, men hellre vill ha en B- eller C-kupa. Du uppmuntrar dina vänner till att vara nöjda med sin kropp, men har svårt för att vara det själv. Du undrar också om dina bröst har slutat växa, varför de växer långsamt, hur länge de växer och undrar hur en blir nöjd med sin kropp.

Jag vill börja med att säga att det är så himla olika när vi människor kommer in i puberteten. De flesta kommer in i puberteten när de är runt 10-16 år och där någonstans börjar brösten växa. Brösten växer som alla andra kroppsdelar i olika takt och fortsätter att växa tills en person är ca 20 år, ibland ännu längre. Därmed kan dina bröst växa i några år till, men det är väldigt individuellt.

Att bli nöjd med sin kropp är inte alltid så enkelt. Det finns mycket normer kring hur en kropp "ska" se ut, men alla ser vi olika ut och det viktigaste är att en mår bra och tar hand om sig! Några tips som kan hjälpa en att uppskatta sin kropp mer är att skriva ned det en uppskattar med sig själv. Om du känner dig stark, om du gillar ditt hår, dina mage, att att du är bra vän. Lyft fram både det du gillar med dig som person och det du gillar med din kropp. Då en påverkas mycket av sociala medier kan det vara upplyftande att följa kroppsaktivister och se kroppar som inte följer det vanliga idealet. Det är en tankeprocess som får ta lite tid, men det är jättefint och bra av dig att du uppmuntrar dina vänner att vara nöjda med sina kroppar men glöm inte att vara snäll mot dig själv också!<3 Ni kan säkert hjälpa varandra med det!

Ta hand om dig och hör av dig om du har fler funderingar!

/Tjejjouren.se