Små bröst :((

Hej! Jag har ett problem.....Jag är 13 år och har ganska små bröst. Eller snarare alla toppar som jag använder gör så att jag typ blir helt platt. Och alla mina andra vänner har större än jag. Och det vill jag oxå!! Jag går runt och tänker på dehär nästan varje dag o har ångest över det, vet att jag är inne i puberteten, och mina bröst växte lite men sen slutade växa? Men iaf, mår dåligt över dehär för vill vara som alla andra!! Vad ska jag göra!?

Svar

Hej och vad klokt att du skriver till oss på Tjejjouren.se

Du skriver att du har ett problem, att du har ganska små bröst och att alla toppar som du använder gör att du är helt platt. Du skriver även att du känner att dina vänner har större bröst än dig och att du också vill vara som dina vänner.

Precis som du säger så växer brösten när en är i puberteten och de kan fortsätta växa under hela puberteten. Så det kan pågå under hela 6 år. Hur stora bröst en person får beror dels på generna en fått från sina föräldrar men det hänger även ihop med kroppen i övrigt. Eftersom bröst består till stor del av fett så hänger det ihop med resten av kroppen. Har du lite fett på kroppen i övrigt så har en ofta mindre bröst och har en mer fett på kroppen så har en ofta större bröst.

Att må dåligt över sin kropp är vanligt och de flesta har något de skulle vilja ändra, vissa vill ha större bröst(som du), andra vill ha längre ben, annan hårfärg eller ögonfärg. Överallt ser vi personer runt omkring oss och även på TV, film och reklam. Det är väldigt lätt att en börjar jämföra sig med både kompisar och de som en ser i sociala medier eller andra mediekanaler.

Det som egentligen är bästa är att försöka strunta i att försöka se ut på ett visst sätt och istället försöka tänka på allt din kropp är bra på och vad den kan göra. Det kan även vara bra att öva på att tänka på allt som är toppen med just din kropp och inte tänka på det som du inte är nöjd med.

En annan bra övning kan vara att fundera på varför du tycker om dina kompisar och vill vara med dom. Då kommer du troligtvis på att du umgås med dina kompisar av helt andra anledningar än deras utseenden. Du kan även fråga dina kompisar varför dom vill va med dig för att se vad du får för svar.

Hoppas du fick svar på vad du kan göra, annars får du gärna höra av dig till oss på nytt.

Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se