Fejkbröst

Hej, jag är 13 år och jag har alltid velat ha bröst och vara ”snygg” så när alla började få bröst fixade jag mina egna, med typ vadd till kuddar i en bh jag hade köpt. Jag började med att bara ha jätte lite i så att de knappt syntes men sen tog jag mer och mer. sen hittade jag typ inläggssaker i en låda på vinden som jag tog och använde istället tills sommaren 2017 sedan började dem läcka. så nu har jag vadd igen som fejk bröst för att smälta in lite mer. Men min fråga är om den typ oljan som var i kan ha varit farlig och gjort så att jag inte kan få bröst nu. (vet att jag är dålig och ska vara stolt över den jag är men jag är inte de)

Svar

Hej!

Vill börja med att säga att vad bra av dig att höra av dig till oss här på tjejjouren.

Om jag uppfattar dig rätt så är du rädd att en vätska som har läckt ut från ett inlägg du använde kan ha påverkat dig på det sättet att det hindrar dina bröst från att växa.

Det är förmodligen ingen farlig vätska som har läckt då inlägget ändå är menat att användas nära inpå kroppen. Men om du känner dig osäkert skulle jag rekommendera dig att gå till en ungdomsmottagning så att dem kan kolla närmare på det. Om du fortfarande har kvar inlägget kan det även vara bra att ta med detta till besöket, så kan dom kanske även se vad det är för typ av vätska.

Jag förstår även att det kan kännas jobbigt om många runt omkring dig har börjat få bröst men att det inte har skett för dig än. Vi alla ser olika ut och vissa har större bröst medan andra har mindre och hur man än ser ut så duger man, som man är. Det kan vara svårt att känna sig okej med hur en själv ser ut, speciellt då det man ofta ser på sociala medier att, bara en typ av kropp hyllas och anses som “snygg”. Har du tänkt på hur konstigt det egentligen är att man bara tycker vissa typer av kroppar kan var “snygg” när vi alla ser så olika ut? 

Du nämner även att du tycker att du är dålig för att du inte är stolt över dina bröst och så ska du absolut inte känna. Många, i alla åldrar känner sig osäkra och ibland inte nöjda med sina kroppar och det är okej. Ibland får det räcka med att bara ha som mål att acceptera sig själv och på tid kanske man även känner en stolthet.

Dessutom är du fortfarande ung och det kan vara så att det tar lite längre tid för dina bröst att börja växa än andra i din omgivning. Oftast börjar dom växa ca två år innan din mens kommer för första gången och oftast sker det mellan 8-13 års ålder. Brösten kan också växa under flera år och ändra form och storlek.

Återigen, tack för att du hörde av dig till tjejjouren.se och hoppas att detta kunde var till någon hjälp!

Ta hand om dig.

//Tjejjouren.se