Har mina bröst växt klart?

Hej jag är en 13 årig tjej(05). Jag har för någon månad sedan börjat 7an. Jag har alltid varit lite ”mognare” i kroppen skulle man kunna säga, exempel så har jag alltid haft lite rumpa och fick även könshår väldigt tidigt vad jag minns så va det i 3an, men förra åter började verkligen alla tjejers bröst växa i min klass förutom mina. Jag har liksom haft mens i snart ett år men mina bröst vill inte växa. Dom har också slutat ömma vilket dom har gjort sen typ 4an och har hört att det är ett tecken på att dom har växt klart. Jag använder bh men inte för att jag behöver det utan att folk i min klass inte ska se att jag inte har några bröst. Jag hatar mina bröst så mycket och har funderat på att kanske börja äta p-piller eftersom att jag har hört att de kan hjälpa dom att växa. Har dom växt klart? Eller är jag bara sjukt sen med bröst?

Svar

Hej!

Modigt att du hör av dig till oss med din fundering.

Du berättar att du alltid känt dig ”mognare” i kroppen och att du bland annat fick könshår väldigt tidigt, men förra året började alla tjejers bröst i klassen börja växa förutom dina. Du undrar nu om dina bröst slutat växa eller om du bara är sen med att få bröst.

Jag vill börja med att säga att det är så himla olika när vi människor kommer in i puberteten. De flesta kommer in i puberteten när de är runt 10-16 år och där någonstans börjar brösten växa.  Brösten växer som alla andra kroppsdelar i olika takt och fortsätter att växa tills en person är ca 20 år, ibland ännu längre. Att du har fått könshår och mens är tecken på att du befinner dig i puberteten nu, men det behöver alltså inte betyda att dina bröst kommer precis på en gång. Att dina bröst har slutat ömma är inte heller ett tecken på att de slutat växa, det kan vara så att brösten ömmar i olika perioder, innan mensen, när det är kallt ute exempelvis.

Du skriver att du hatar dina bröst och att du funderar på att börja äta p-piller för att det ska göra dom större. Har du funderat på varför du inte tycker om dina bröst? Vi alla människor ser olika ut och har olika kroppar. Tyvärr finns det ett kroppsideal i samhället som säger att stora bröst är idealet. Varför är det så tror du? 

Du är inte ensam om att skriva en sån här fråga och det kan vara svårt att känna sig nöjd med sin kropp. Tror du att du skulle kunna försöka bli vän med dina bröst? Våra kroppar förändras genom hela livet och brösten är bara en del av dig. Kan det vara så att fler av dina vänner känner som du gör? Det kan vara skönt ibland att prata med varandra, att slippa känna sig ensam om allt man upplever.

Ta hand om dig!

/ Tjejjouren.se