Små bröst

Hej, jag är snart 16 år (smal tjej) och mina bröst är fortfarande jätte små (70a). Det är verkligen jätte jobbig men kommer de att växa mer? Min mamma har själv inte så stora bröst betyder det att inte jag kan få det heller? Min faster, moster och andra kvinnor i min släkt har faktiskt stora bröst. Jag upplever det väldigt jobbigt att mina bröst är så små. Ingen kille vill ha en eftersom de bara går på utseendet.

Svar

Hej!

Vad modigt att du hör av dig till oss på tjejjouren.se!

Du skriver att du har små bröst och att du tycker att det känns väldigt jobbigt. Du berättar att din mamma inte har så stora bröst och undrar om du inte kommer få det heller. Du skriver även att andra kvinnor i din släkt har stora bröst.

Bland det första som händer när du kommer in i puberteten är att brösten börjar växa. Brösten kan i början kännas som hårda knölar runt bröstvårtorna. Detta har du kanske redan upplevt. Brösten kan växa och utvecklas så länge som puberteten pågår, vilket ofta är i ungefär sex år. Hur stora bröst en får kan bero på många olika saker, till exempel hur resten av ens kropp ser ut, om man är lite mindre eller lite större. Ofta har man lite mindre bröst om man är smal men det behöver inte vara så. Det kan även bero på gener, alltså vad man ärver för anlag från sina föräldrar. Det är möjligt att du kommer ha en liknande bröststorlek som din mamma när dina bröst växt klart.

Du skriver att du känner att ingen kille vill ha dig då dem bara går på utseende. Samhället har idag vissa "normer" eller "ideal" gällande hur kvinnokroppar förväntas se ut. Det kan handla om hur kort eller lång man ska vara, om man ska ha smink eller inte och om man ska ha stora eller små bröst. Många av dessa ideal är dessutom rent ut sagt omöjliga att uppnå! Killar påverkas naturligtvis också av dessa normer som finns i samhället och kan ibland ha en idé om hur en "idealtjej" ska se ut. Det finns även många killar som föredrar mindre bröst framför stora. Precis som tjejer kan ha olika idéer om hur en idealpartner ska se ut har killar det också. Det viktigaste är att vara nöjd med sig själv och sin egen kropp! Ideal och normer kommer och går - vad som anses snyggt en dag behöver inte alls göra det dagen efter. När man istället hittar tryggheten i vem man är, så att man lär sig att älska sin egen kropp som den är, kan man bli fri från många osanna tankar kring att man inte "duger" eller liknande.

Jag hoppas att jag svarade på dina funderingar, annars får du höra av dig igen! Ta hand om dig! <3

//Tjejjouren.se