Den anonyma gurkan

Hej! Jag tycker att jag har väldigt stora bröst. Medans alla i min ålder har mindre. Kommer. Jag altid ha srörre bröst?

Svar

Hejsan och tack för att du hör av dig till oss på Tjejjouren.se med din fråga!

Du skriver att du upplever att du har stora bröst och att de är större än andras som är i samma ålder som dig. Du undrar också om det alltid kommer vara så.

Bröstens storlek, form och utseende varierar mellan olika personer och olika tider i livet. Brösten kan se annorlunda ut beroende på om en befinner sig i puberteten, är gravid eller exempelvis äter p-piller. Hur ens bröst ser ut kan också bero på de anlag en ärver från sina föräldrar, eller hur ens kropp ser ut i övrigt.

Om du nyligen kommit in i puberteten kan det vara så att dina jämnåriga kompisar inte har det, och därför är deras bröst mindre än dina. Alla kroppar är ju olika och utvecklas i olika takt. Det kan också vara så att du har arvsanlag för större bröst än vad vissa av dina jämnåriga kompisar har.

Det är viktigt att komma ihåg att alla kroppar utvecklas i olika takt och ser olika ut. Ofta är det dock så att de bilder på kroppar vi ser om vi tittar i tidningar, på tv eller på internet ofta ser ut på bara ett sätt, trots att det finns så många olika former och typer av kroppar.  Många av de bilderna är dessutom redigerade och ändrade i datorn, och visar alltså inte hur personens kropp ser ut i verkligheten. De flesta kropparna ser ju faktiskt olika ut och är precis lika viktiga och bra.

Hör gärna av dig någon mer gång, om du funderar på något.

Ta hand om dig!
/Tjejjouren.se