Angående vikt och kost

Hej! Jag är 14 år, 167 cm lång och väger ca 47 kg. Är detta underviktigt, mina föräldrar säger nämligen det och tycker att jag bör gå upp till ungefär 52 kg?
Jag har avvikit min längd-och viktkurva p.ga av anorexi. Men jag känner att all min vikt som jag lägger på hamnar på ”onödiga” ställen på kroppen.
Jag tycker även att det är svårt att veta hur man ska äta. Kan man äta glass/godis eller liknande någon gång i veckan eller ska man hålla sig till ren mat hela tiden?

Svar

Hej! 

Vad klokt att du hör av dig med dina funderingar<3 

Du skriver och frågar om du är underviktig för att dina föräldrar påpekat det, och att du tycker det är svårt med vad man skall äta. Först vill jag bara säga, alla är vi olika i kroppen och det finns inga kroppar som är rätt eller fel. Just nu är du 14 år och din kropp är under en förändring. Du är i puberteten och kommer nog vara det i några år till. I puberteten händer det jättemycket i våra kroppar. Hormonerna far runt i kroppen och kan förändra både humör och kroppen.

Angående mat så är det viktigt att få i sig regelbundet med mat, att äta flera gånger om dagen och att man tänker på att få i sig näringsrik kost. Detta för att du ska orka! Kroppen behöver det för att orka vara aktiv, hitta på roliga saker, orka med skolan och för att leva ett friskt liv. Du skriver också om en kan äta glass och godis, och självklart skall det vara plats till det om man har lust till det. Så länge du mår bra, för det är viktigt.

Hur skulle det kännas att kontakta en vårdcentral och kanske få komma i kontakt med en dietist. Det är inte alltid lätt med mat och av en dietist kan du får massor med bra stöd och tips! Du skriver att du har haft anorexia och därför hamnat under viktkurvan, det är bra att du är uppmärksam på din kropp. Har du pratat med någon om anorexia, hur har det gått då och hur mår du idag? 

Hör gärna av dig igen, du är alltid välkommen att kontakta en jour.

Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se