Laxermedel

Hej! Jag har en fråga angående laxermedel, jag såg nyligen en film som handlade om en tjej som hade anorexia nervosa och hon brukade missbruka laxermedel på ett dåligt sätt alltså få ut maten. Så jag undrar hur dom som har nån form av ätstörningar kan använda laxermedel som istället för att spy. För är inte de bara till för om man är förstoppad? Och är det receptfritt?

Tacksam för svar!

Svar

Hej!

Vad klokt att du hör av dig till oss med din fundering!

Som jag läser det så undrar du om laxermedel används av personer med ätstörningar. Det kan stämma i vissa fall, men egentligen helt utan den effekt de är ute efter. Vad som händer i kroppen när du missbrukar laxermedel är att kroppens egna funktioner slutar att fungera...de kommer alltså till slut inte kunna gå på toaletten på egen hand och tarmfunktionerna förstörs, vilket i sin tur kommer att påverka resten av kroppen väldigt negativt. Det är samma med att kräkas/spy, då passerar inte maten hela systemet, men magsyran fräter sönder bl a tänder, hals och naglar. Utan alla viktiga näringsämnen så slutar kroppen fungera. Man tappar håret, blir grå, dålig andedräkt, sjukdomar kommer och garanterat utebliven pubertet- och med risk att man inte kommer att kunna få barn. Kroppen slutar alltså att fungera, och det är inte alltid reparerbart.

Hur kommer det sig att du undrar om det är receptfritt? Kom ihåg att kroppen behöver näringsämnen från mat för att fungera och orka. Bra kost, lagom träning och älska dig själv som du är, det är så man håller kroppen frisk <3

Har du fler funderingar och vill prata mer om kroppen, vikt och mat, eller något annat så är du alltid välkommen att kontakta en jour!

Kram,

/Tjejjouren.se