Jag vill bli frisk

Hej! Jag tror att jag har en ätstörning. Jag svälter mig själv och äter runt 600 kalorier varje dag, men jag är trött på det! Jag orkar inte vara hungrig mer, utan jag vill bli frisk. Men jag är rädd för att berätta för någon, så finns det något jag kan göra själv? Flera gånger har jag provat att ”bara äta” men det slutar med att jag hetsäter, får ångest och sedan svälter mig nästa dag. Vad ska jag göra?

Svar

Hej, vad starkt att du hör av dig till oss och berättar om ditt mående.

Om jag förstår det rätt så tror du att du har en ätstörning, du svälter dig själv men nu vill bli frisk. Du har provat att "bara äta" men det slutar med att du hetsäter. Du skriver att du är rädd för att berätta för någon. Hur kommer det sig tror du? Finns det någon du har försökt att berätta för, hur reagerade dem då?

Även om det känns jobbigt så kan det vara skönt att berätta för en vuxen eller en kompis om hur du känner. Att du har skrivit till oss är ett modigt och viktigt steg du har tagit till att må bättre. Du är inte ensam om att känns såhär, även om det kan kännas så. Du berättar att du är rädd för att prata med någon, men om du skulle berätta för någon i din närhet, så vill nog den personen hjälpa dig och vill att du ska må bra.

Du skriver också att du undrar vad du kan göra för att bli frisk vilket är helt underbart och modigt av dig att fråga. Det går att blir frisk med rätt stöd och hjälp, men det kan vara svårt att bli frisk på egen hand, om man har en ätstörning så behöver en oftast hjälp från utomstående. Mitt bästa tips till dig är att kontakta en vårdcentral eller en kurator och berätta om ditt mående. Alla har olika relationer till mat, och ibland tar det tid innan man hittar en bra balans, men det låter som att du vill bli frisk och må bra. Du är välkommen att höra av dig till någon av våra jourer om du vill prata eller behöver fler tips. Du kan också höra av dig till organisationen frisk och fri för stöd och råd som är en organisation mot ätstörningar.

Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se