Ätstörningar?

Hej! Jag är en tjej i tonåren och tycker att jag är tjock, men många säger att jag är spinkig. Jag försöker äta lite och bli smalare och jag tror att jag har ätstörningar. Jag brukar väga mig väldigt ofta och har brukar stå framför spegeln varge dag och kolla hur tjock jag är. Jag har haft det svårt att sova på kvällarna för att jag tycker att jag är tjock. Jag brukar tänka att jag inte ska äta något på hela dagen. Jag är 153,4 cm lång och väger 36 kg. På hemsidor har jag läst om ätstörningar och dem exemplen på att man har ätstörningar stämmer på mig. Det finns ett par taskiga killar i min klass som brukar kalla mig och min bästis tjocka och fula. En av killarna har faktisk sagt att jag är spinkig. Jag brukar hänföra mig med andra.

Svar

Hej!

Tack för din fråga. Det är starkt och modigt av dig att höra av dig till oss!

Du har frågor kring din vikt och du nämner dina tankar som du har kring din kropp. Du nämner att du tänker mycket på din vikt, att du äter lite för att bli smalare, att du väger dig ofta och har svårt att sova. Du nämner dessutom att du har läst om ätstörningar på nätet och att du känner att det som står om det stämmer in på dig. Du skriver att du tror att du har en ätstörning. Det låter som att du har det väldigt jobbigt och som att du påverkas väldigt negativt av din relation till din kropp och mat. Så ska du inte behöva ha det. Har du någon i din närhet som du känner att du kan berätta om detta för, eller någon som du berättat för tidigare?

Det finns bra hjälp att få om man har en ätstörning och de flesta blir helt friska. Det viktigaste är att prata med någon, för det är inte lätt att bära på det ensam. Du har tagit ett stort steg i och med att du hörde av dig till oss! Barn-och ungdomspsykiatrin har kuratorer som du kan få prata med, och i vissa städer har de mottagningar för just den problematiken du beskriver.

Om du känner att du vill prata med någon anonymt via chatt, mejl eller frågelåda så finns vi här för dig. Det finns dessutom en stödverksamhet med en alldeles egen chatt som riktar in sig på just ätstörningsproblematik och liknande. Alla volontärer där har själva egna erfarenheter av att ha en ätstörning. Länken finns här: https://chatt.friskfri.se/

Du berättar att killar i din klass kommenterar din och dina kompisars kroppar. Det de utsätter er för är absolut inte okej och är ingenting som ni ska behöva stå ut med! Finns det någon vuxen som ni känner er trygga med som ni kan berätta om detta för? De vuxna på skolan är skyldiga att se till att skolan är en trygg plats för alla elever. Vi förstår dock att det kan kännas jobbigt att prata om det här med skolpersonal, så det kanske finns någon annan vuxen som du känner dig trygg att prata med? Det kan dessutom kännas bättre om ni är flera som går till personalen samtidigt och pratar.

Du har rätt att må bra. Vi hejar på dig!

Du är varmt välkommen att höra av dig till oss igen.

Ta hand om dig. Kram!
/Tjejjouren.se