Anonym

Hej!
Jag är en 15-årig tjej som just nu väger 44,8kg.
För ungefär 2 år sedan så var jag inte riktigt nöjd med min kropp och bestämde mig för att jag ville bygga muskler och äta nyttigt i och med att min pappa genom hela mitt liv uppmuntrat mig till att göra detta.

Det började bra och jag gick ner lite i vikt i samband med att jag fick muskler och efter ungefär 1 år så hade jag fått riktigt bra resultat. Jag minns inte exakt hur det var men jag har för mig att jag var ca 160cm lång och vägde 45kg i Januari 2016. Jag hade en frisk kropp med mens och muskler, åt bra och nyttigt samt tränade ungefär 5 gånger i veckan (4 styrkepass och 2 pass med kampsport). Januari månad passerade och februari kom med olika sorters magsjukor m.m vilket jag drabbades av. Detta resulterade i en viktnedgång till ca 42 kg då jag var sjuk fram och tillbaka i flera veckor innan jag blev helt frisk och fick tillbaka min aptit. Jag gick, då jag blev frisk, upp lite i vikt till 43kg då jag började äta igen, men min hunger tycktes aldrig riktigt komma tillbaka. Så jag gick ner ytterligare sedan i maj och juni till ca 38kg. Min vikt var då så pass låg att mitt psyke blev instabilt och jag drabbades av en ätstörning.

Eftersom att jag är en extremt envis person så lyckades jag se till så att jag slapp sjukvård och dagvård, jag gick då ner YTTERLIGARE i och med extra träning och motion, min vikt låg då på ca 33kg och jag var ca 164cm lång. Min mens hade varit borta sedan länge och när mina föräldrar upptäckt den hemska viktnedgången så hjälpte dem mig att sätta stopp för den onda cirkeln. Nu när ni vet min story så kommer jag till själva frågan. Senaste gången jag hade min mens var i Mars 2016 och nu sitter jag här i september 2017 med en vikt på 44,8kg och den är inte tillbaka ännu. Jag vet att ni kanske inte är experter på kroppen då ni inte är läkare, men eftersom att jag varken går till psykolog eller läkare så kanske ni har några tips ni kan dela med er av gällande hur jag ska göra och kanske hur mycket jag behöver väga? (Litar inte riktigt på vad mina föräldrar har att säga och vill gärna ha åsikter utifrån). Mitt dagliga kaloriintag (räknar inte så noga) för att hålla vikten ligger på ca 2800kcal då jag just nu tränar 4ggr i veckan och nu för att försöka fortsätta gå upp i vikt och bygga muskler så äter jag ca 3100kcal per dag...

Svar

Hej!

Tack för ditt brev till frågelådan! Så bra att du hör av dig!

Du berättar att du sedan två år började äta nyttigt och träna intensivt, för att du inte var riktigt nöjd med din kropp och för att din pappa hela tiden har uppmuntrat dig till träning och nyttig mat. Hur var det för dig?

Du berättar att du gått ner hemskt mycket i vikt vilket resulterat i att du utvecklade en ätstörning. Du berättar att du inte ville få stöd av dagvård och sjukvård och istället fortsatte viktnedgången tills dina föräldrar uppmärksamma det och hjälp dig att bryta den onda cirkeln. Så bra att dom reagerade och att du tog emot deras hjälp. Hur har du upplevt stödet ifrån dom, har det hjälp dig? 

Det är vanligt att en bantning eller hård träning är det som triggar igång en ätstörning och det kan vara oerhört svårt att sluta och gå emot det invanda mönstret. Att komma ur en ätstörning är inget som en gör på egen hand, det kräver alltid professionell hjälp och stöd från omgivningen. Du är så stark som försöker, det är det allra viktigaste; att ha med sig själv. 

Jag hör att det här verkligen upptar stor tankeverksamhet för dig, vikt, mat och träning. Hur blir det här för dig?

Du undrar om vi har tips på vad du kan göra och kanske vad du behöver väga för att få tillbaka din mens.  Jag kan inte svara på frågor om vilken vikt du bör uppnå för att få tillbaka mensen. Det ser mycket olika ut och mensen är också stark kopplad till ens mående. Du beskriver hur du gått upp och ned i vikt, att du reglerar matintag hårt och tränar intensivt flera dagar i veckan. Antagligen reagerar din kropp på det och försöker anpassa sig till att inte ha fått tillräckligt med näring. Det kan hända både om du äter för lite eller om du bara äter i perioder.

Du vill ha tips på vad du kan göra. Så bra att du till en början har hört av dig hit. Fortsätt gärna att skriv till oss jourer eller till en särskild. Det finns särskilt kunniga föreningar som kan ge bra stöd, bla. Frisk & Fri. Det finns även en chatt som är specialiserad på ätstörningar på Tjejzonens hemsida. Där kan en chatta eller mejla. Deras adress är http://www.tjejzonen.se/fa-stod/atstorningszonen/. Kanske är de några att ta kontakt med till att börja med? Dom har tystnadsplikt och du är alltid anonym om du vill. Precis som du skriver är vi inte läkare eller psykologer så vi kan inte svara helt på dina frågor. Det bästa är att kontakta vårdcentralen eller skolhälsan där du bor eller går i skolan, hur skulle det vara tror du? Du berättar att du inte litar på dina föräldrar, har du någon annan som du litar på och kan prata med om detta. Du är inte ensam om att ha dessa tankar och dom kommer inte alltid att vara där. Det går att förändra, och vi tror på dig!

Skriv gärna till oss igen! Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se