Hjäääälp!!!! Fort!!!!

Hej jag är en tjej på 14 år. Ungefär ett år sen så började jag tänka på vad jag äter och att jag ville gå ner i vikt. Jag spelar fotboll & innebandy i ett fantastisk lag!! Men mina matvanor började spåra ur, ja började gråta av panik varje gång jag skulle äta. Mina föräldrar visste ingenting om ätstörningar men de var det som de höll på stt bli/blev. Sen hade vi en tid alltså för vi skulle få hjälp men jag sa nej för jag ville försöka själv först, som tur va så klarade jag mig på egen hand och allt blev bra. Åt som vanligt och åt allt jag ville och kunde. MEN nu och ungefär 2 månader tillbaka så har det kommit tillbaks. Mina föräldrar försöker och försöker men i min hjärna är mat fel. Jag vet inte vad jag ska göra för just nu är vi i vårat hus på Öland och hela släkten är här och dom förstår inte heller. Jag vill jätte jätte hjärna ha hjälp med tips vad jag ska göra för jag vet ingenting längre:(((

Svar

Hej!

Vad starkt av dig att du hör av dig till tjejjouren med dina tankar och funderingar. 

Du beskriver att du för ett år sedan började tänka på vad du åt och att du ville gå ner i vikt. Du berättar även att dina matvanor spårade ur och att du fick panik när du skulle äta. 

Om du tänker väldigt mycket på mat och vad du äter kan det bero på att du har en ätstörning. Det är vanligt att den som har en ätstörning tänker mycket på sin kropp och är sträng eller dömande mot sig själv. 

Du nämner också att du spelar både fotboll och innebandy och att ditt lag är fantastiskt. Det låter jättepositivt att du har dina intressen och ett lag som du trivs så bra med.

Du nämner att du hade en tid bokad för att få hjälp med dina ätstörningar men att du avbokade denna för att prova om du själv kunde få bukt på problemen. Du beskriver att det blev bättre ett tag och du kunde äta som vanligt men att problemen har kommit tillbaka de senaste två månaderna. Du berättar även att dina föräldrar försöker hjälpa dig men att din hjärna tänker att mat är fel. Du fortsätter med att du inte vet vad du ska göra just nu då ni är i erat hus på Öland med släkten. 

Det går att bli av med ätstörningar. Det kan vara en lång och kämpig väg, men den leder till det du är värd: ett bättre och gladare liv. Det är viktigt att komma ihåg att du inte behöver fortsätta att ha ätstörningar. Det är något du har just nu, och som det går att bli av med. Första steget är att erkänna för dig själv att du har problem med ätandet, vilket du har gjort men oftast behövs hjälp från någon som är van att hjälpa andra att bli fria från ätstörningar.

För att få hjälp med dina ätstörningar kan du vända dig till en ungdomsmottagning, elevhälsan eller en vårdcentral. Du kan gå till vilken ungdomsmottagning eller vårdcentral du vill i hela Sverige. Om det behövs kan den du träffar hjälpa dig att komma till någon särskild mottagning för ätstörningar. Det finns också ställen på internet där du kan chatta, mejla eller läsa för att få hjälp och stöd.  Du kan läsa mer på den här sidan: http://www.umo.se/Att-ma-daligt/Atstorningar/Bli-av-med-atstorningar/. 

Jag hoppas att detta svar kan hjälpa dig vidare så att du kan få hjälp med dina ätstörningar och leva ett liv där du mår bra och kan äta vad du vill utan att få panik.

Ta hand om dig!

//Tjejjouren.se