AnonymSkåning

Hej jag är en tjej på 12 år som nyligen fått diagnosen anorexia. Jag ser inte heller riktigt rätt på min kropp, jag fick göra ett test på min kroppsstorlek då jag fick se e ett mått på tex min midja o lår o hela skiten hade man 100% så var det helt rätt, jag hade 146% alltså nästan 1 1/2 av mejj själv. Tyckte aldrig att jag blev så smal heller även om jag gick ner nästan 1kg i veckan. Jag gick ner från 43.5/44kg till 35.3kg (sammanlagt ca 8-9kg) till mina 160cm. Jag är nu på matschema och har gått upp till 38,7kg. Men det går inte så bra matschemat e designat för att gå upp 0.5kg i veckan medans jag går upp 0,1-0,2kg i veckan om jag inte går ner såattsäga ( det har hänt de senaste veckorna) men jag har inte fått veta hur mycket de vill att jag ska gå upp, borde jag gå upp till det jag hade innan? Tänk om de säger mer än det jag vägde innan när jag var helt hälsosam? Men vilken vikt skulle ni föreslå?

Svar

Hej! 

Tack för din fråga. Vad bra att du får hjälp med att ta dig ur din anorexia. Du skriver att du fått ett schema för att kunna gå upp i vikt. Läkare, sjuksköterskor och dietister är ofta delaktig i vård av människor med ätstörningar. De är utbildade över hur kroppen fungerar och har god inblick över matens betydelse för att kroppen ska fungera som den ska. Mat är viktigt för att du ska må bra och för att du ska orka göra de saker som du tycker är roligt och viktigt. 

Ditt schema är utformat för att du ska gå upp 0,5 kg i vikt i veckan men du har upptäckt att du bara går upp 0,1-0,2 kg i veckan. Du kan vända dig till den som utformat detta schema och fråga om detta är normalt eller förväntat. Alla människor har olika snabb förbränning och därför är det vanligt att människor ökar olika snabbt i vikt. Kanske är det så att ditt schema behöver justeras lite för att det ska passa just dig. 

Det är vanligt att människor med ätstörningar är noggranna med hur mycket de väger och hur många kg de gått upp eller nedåt. Kanske kan det vara bra att inte fokusera alltför mycket på hur mycket du kommer att väga när du slutfört din behandling. Det är viktigt att Du får vara frisk och må bra. Att du ökar i vikt är ett stort steg i rätt riktning som du ska känna dig stolt över. Sjukvården hjälper dig att lägga upp en plan för att du ska nå en vikt som är hälsosam. Försök att fokusera på att må bra och äta enligt ditt schema och inte fokusera på vad du kommer att väga i slutändan. Har du mycket tankar och funderingar kan du be om att få komplettera din kostbehandling med stöttande samtal, om du inte redan fått hjälp med detta förstås. Kanske finns det någon kurator om du går i skolan eller någon annan vuxen som du kan berätta för? 

Ta hand om dig! 

/Tjejjouren.se