Vilsen

Hej!
jag är en tjej som är 03:a.

Jag vet inte om jag har en ätstörning men allting började med att jag var övervikt i femman. Folk kränkte mig och sa att jag behövde banta.
Så jag gjorde det. Jag slutade äta mycket. Nu kan jag inte äta mycket för att jag är rädd, jag får inte äta mycket för att jag hör en röst, problemet är att jag äter ändå. Jag äter ganska mycket och får panik och gråter. (Tränar såklart bort det).
Jag undviker vissa maträtter, som innehåller höga kcal. Jsg räknar kcal. Jag frågade mina kompisar om jag hade en ätstörning, de svarade med att jag fejkade det och så är jag smal och äter lite. Jag förstår inte, har jag en ätstörning? Eller inte?

Svar

Hej!
Vad bra och modigt av dig att höra av dig till oss på Tjejjouren.se.
Du skriver att det började med att du var överviktig i femman, att folk kränkte dig och sa att du behövde banta och att du då började göra det och att du nu inte kan äta för mycket för att du är rädd och att du då hör en röst. Du berättar att problemet är att du ändå äter, och att du äter ganska mycket så att du får panik och gråter. Du undrar om du har en ätstörning eller inte. Har jag förstått dig rätt då?

Vi på Tjejjouren har inte någon medicinsk kompetens så vi kan inte svara på om det är så att du har en ätstörning eller inte.
Om du tänker väldigt mycket på mat och vad du äter så kan det bero på flera olika saker, men oavsett varför så låter det som en jobbig situation som du kan få hjälp med att ta dig ur.
Det är vanligt att de som har en ätstörning tänker mycket på sin kropp, vad de äter, och är stränga eller dömande mot sig själva. Det går att bli av med ätstörningar och det går att få hjälp. Ätstörningar är jobbiga och allvarliga, de kan vara farliga för kroppen- dels för att kroppen inte får i sig det den behöver men också för att en mår psykiskt dåligt.

Utifrån det du beskriver om att du får panik och gråter så tycker jag att det låter som att det hela är ångestfyllt för dig. Du är inte ensam om att känna såhär och att uppleva det här, det är tyvärr väldigt vanligt att många mår dåligt över sin vikt och kropp och tycker det är ångestfyllt och jobbigt med mat. I vårt samhälle finns det så mycket tankar och idéer om hur vi ska eller borde se ut och oftast är det helt ouppnåeliga ideal, vilket jag tror är en av anledningarna till att så många människor mår dåligt över sin kropp. Vad tänker du om det?
 

Efter vad du beskriver så förstår jag det som att du mår väldigt dåligt över det här, stämmer det? Du är värd att må bra och att kunna äta mat med glädje. Jag tycker att du borde prata med någon vuxen om det här så att de kan hjälpa dig att få hjälp. Finns det någon vuxen hemma eller på skolan (t.ex. kurator, skolsköterska eller lärare) som du kan prata med om det här?
Du kan också gå till ungdomsmottagningen eller till vårdcentralen för att få hjälp.
Om du vill läsa mer om ätstörningar kan du hitta information på http://www.umo.se/Att-ma-daligt/Atstorningar/ eller http://www.1177.se/Skane/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Vad-ar-en-atstorning/

Du kan också chatta med eller ringa till någon av våra jourer när de har öppet om du vill prata mer kring detta eller få stöd i att prata med en vuxen om detta. Kontaktinfo till våra jourer kan du hitta här: https://tjejjouren.se/kontakta-jour

Ta hand om dig!
/Tjejjouren.se