Orolig över längden

Jag har fyllt 16 och har i tre år haft anorexi. Konsekvenserna av svält är att jag inte har vuxit så mycket på längden och jag har aldrig fått mens. Kommer jag kunna bli längre än vad jag är nu? Och kommer jag kunna komma in i puberteten på riktigt eller är det för sent?

Svar

Hej!
Vad modigt att du hör av dig till oss med din fråga!

Du skriver att du har haft anorexi i tre år och du skriver att konsekvenserna av detta är att du inte vuxit så mycket på längden och att du aldrig fått mens. Du undrar om du kommer kunna bli längre än du är nu och om du kommer kunna komma in i puberteten på riktigt eller om det är för sent? Har jag förstått dig rätt då?

Orsaker till varför en blir underviktig kan ha många olika förklaringar. Kroppens energi kommer från det vi äter och dricker och kroppen behöver göra av med lika mycket energi som den får i sig. Om du är underviktig kan det vara så att du fått i dig mindre energi än vad kroppen gjort av med. Kroppen påverkas på olika sätt, bland annat kan du bli trött och ha lätt för att frysa om du väger väldigt lite och om du får i dig för lite energi. För att kroppen ska bilda könshormon behövs fett och hormonproduktionen kan störas om du är underviktig. Det kan påverka menscykeln och göra att mensen stannar av och ägglossningen kan upphöra. 

Det är svårt att svara på hur din kropp kommer att utvecklas i framtiden, jag har inte riktigt den kompetensen. Du skriver att du undrar om du kommer bli längre och hur din anorexi påverkar din pubertet, jag förstår att detta är något du tänker mycket på. Har du kontaktat någon som du kan prata med om detta? Om du har fått hjälp av vården med att komma till rätta med anorexian kan du prata med en läkare på den avdelningen. En annan idé kan vara att kontakta skolsköterskan, skolkurator, vårdcentral eller någon på ungdomsmottagningen för att få mer råd och hjälp. De som jobbar där brukar ha bra kunskap om kroppen och det kan vara bra att kontakta någon som kan mycket om kroppen och puberteten så att du kan få svar på dina frågor. Det är många gånger skönt att prata om det som en går och funderar på och oroar sig över, det kan i längden leda till att det kan kännas lite lättare. 

Återigen är det modigt att du hör av dig till oss och är välkommen att göra det närsomhelst igen! 

Ta hand om dig!
/Tjejjouren.se