rädd!

hejsan. sen en vecka tillbaka så har jag börjat fundera på om jag har bulimi eller om jag bara hittar på.. hetsäter nästan varje dag för att sedan tvinga mig själv att spy, och har hållit på såhär nu till och från i 4 år men nu är det nog som värst, tvångs spyr ca 3 gånger om dagen och tänker nästan jämt på mat och så fort jag äter så trycker jag i mig allt möjligt för att jag vet att jag ändå kommer att spy sen. Är rädd för de dagar ja är omringad av människor för då vet jag att jag inte kan ha samma kaos kontroll som jag annars har då jag är hemma. känner så stor ångest över mitt beteende och har så stort självhat, men vågar knappt söka hjälp. är så van med detta mönster och är rädd för vad som kommer hända om jag söker hjälp och har ett problem. Och vill verkligen inte att mina nära å kära ska veta något, känner mig så misslyckad och börjar tappa orken till precis allt. vad ska jag ta mig till?

Svar

Hej, vad himla bra att du skriver hit när du mår dåligt och vill få någon att bolla med. Tack för förtroendet! Du berättar att du har ett problematiskt beteende kring mat och hetsäter och spyr flera gånger om dagen ibland. Jag kan tänka mig att det tar väldigt mycket energi från dig. När jag läser dina ord tänker jag att du är väldigt bra på att sätta ord på det som du känner och vad som händer dig. Det är ju en jättebra förmåga. Den kan du fortsätta att använda.

Att vända ett sådant här beteende själv, när det har pågått i fyra år, kan vara väldigt svårt. Därför är det otroligt starkt och klokt av dig att ta hjälp. Du behöver berätta för fler och få stöd vidare så att du kan ändra ditt beteende. För som du skriver, det här gör att du börjar tappa din kraft att göra något alls. Och så ska du inte behöva ha det tänker jag. Det är många ungdomar som har haft det som du och som idag mår bra och har klarat att vända ett destruktivt beteende. Med hjälp!

Du undrar vad du ska ta dig till. Jag tänker såhär: du behöver släppa på kontrollen och släppa in någon i din värld så att du bryter den där isoleringen kring ditt beteende. Vad tror du om det? Även om det är läskigt så finns det en massa bra som kan komma ur det. Vi har en tjejjour som är extra bra på det här med ätstörningar, ett tips är att höra av dig till dom och chatta för att få reda på hur du ska gå vidare. Du kan också ta kontakt med vårdcentralen och boka en tid med din husläkare och berätta hur du mår, och att du spyr och hetsäter. På vårdcentralen har dom ansvar att ge dig vidare hjälp.

Vår tjejjour Tjejzonen hittar du här:http://www.tjejzonen.se/fortjejer/atstorningszonen/

Jag tänker också att din familj eller en vän kan vara ett bra stöd beroende på vad ni har för slags relation? Jag vill verkligen trycka på att du inte är en dålig person, eller misslyckad, utan att du har en kris som du behöver hjälp med. Och den hjälpen är du verkligen värd!

Vad tror du om att prova mina tips och sedan får du gärna höra av dig igen och berätta hur det har gått. Och om du behöver mer stöd från oss. Vi finns här för dig! Ta hand om dig!

/ Tjejjouren.se