Ronja !

Hej ! jag är väldigt orolig jag har sen jag gått i femman funderat över vikt och längd . Jag skippar måltider och tränar för att gå ner i vikt men jag gorde ett bmi test där det stod att jag var undervikt eftersom jag hade under 18 .Men jag tänkte istället gå på diet men jag är tolv år och vill fortfarande bli längre finns det risk att jag stannar i växten isåfall . Jag har pratat med en lärare på skolan om det och hon säger att jag säkert har en ätstörning , tror du att jag har en ätstörning ? Tacksam för svar

Svar:

Hej Ronja!

Vad bra och modigt att du skriver till oss på Tjejjouren.se.

Du skriver att du är orolig och har sedan femman funderat över vikt och längd.  Vi lever i ett samhälle där vi från olika håll hela dagarna får höra och se bilder av hur vi ska se ut, dessa bilder och ord kommer från media, tidiningar, tv, filmer osv. Men i verkligeheten ser få ut som de på tv och reklam, har du tänkt på det? Om du tittar dig omkring på stan, i skolan och andra platser så kommer du märka att alla ser väldigt olika ut och det är det som är det vanligaste, inte att alla ser likadana ut som i reklamen.

Du skriver att du skippar måltider och tränar för att gå ner i vikt men att ett BMI test visar att du är underviktig eftersom du hade under 18. En ska aldrig skippa måltider, det kan vara farligt för kroppen om du inte får i dig tillräckligt mycket mat och energi, en kan må sämre både fysiskt och psykiskt och ofta orkar en inte hålla fokus i skolan och på aktiviteter om en inte äter.

Hur kommer det sig att du vill gå ner i vikt? Finns det något du tror skulle bli bättre om du gick ned i vikt? Många tror att en blir lycklig av att vara smal, men det blir en sällan i längden. I längden blir en lycklig av att göra sådant som är roligt, umgås med de personer en gillar och att vara frisk. Eller vad tror du? Du skriver att du tänkte gå på diet men att du är tolv år och vill fortsätta växa och du undrar om det finns risk för dig att stanna i växten då. Det är stor risk att du slutar växa om du inte äter ordentligt. Det är även stor risk att din mens uteblir och det är ett tecken på att kroppen inte mår bra. 

Du skriver att en lärare du pratat med på skolan säger att du kan ha ätstörningar och du undrar om jag tror att det stämmer. Ätstörningar har inget att göra med hur många kilo du väger. Det handlar om känslor. De som har ätstörningar kan vara magra, överviktiga eller mitt emellan.

Själva ”störningen” sitter i ångesten, kontrollbehovet och fixeringen vid mat. Det kan kännas som en fobi för att gå upp i vikt. Eller som att hela ens identitet försvinner om revbenen slutar synas genom huden. Eller kanske som att sitta på köksgolvet och hata sig själv efter att ha slukat halva kylskåpet. Många tjejer som har ätstörningar känner sig ensamma, misslyckade och bär på en enorm skam. Det är en svår och farlig sjukdom som de flesta behöver hjälp att ta sig ur. För många är ätstörningen ett sätt att försöka ta kontroll över livet och känslorna. Ibland startar ätstörningarna efter en jobbig upplevelse, trassel hemma eller en depression. Men de kan lika gärna börja med lite bantning. Alla som drabbas av ätstörningar har olika orsaker till varför just de drabbas.

Även om inte allt detta passar in på dig så är det inte bra att sluta äta och gå på diet. Det är jättebra att du pratade med din lärare, kan du prata med hen igen eller någon annan vuxen i din närhet om detta? Om inte är du välkommen att höra av dig till oss igen på mail eller till någon av våra jouren som har chatt, du ser chatternas öppetider på startsidan på tjejjouren.se. Du kan också chatta med en stödtjej på Tjejzonens ätstörningschatt. De har mycket kunskap om den situation som du beskriver. Du hittar chatten här:http://www.tjejzonen.se/fortjejer/atstorningszonen/

Det är bra att komma ihåg att du är viktig för den du är och det är inte din vikt och utseende som avgör det!

Ta hand om dig!

/ Tjejjouren.se