Humlan!

Hej! Är en tjej på 14 år som undrar en sak. Om man har en ätstörning och går ner i vikt väldigt fort, har jag förstått att brösten "försvinner" eftersom att de består till stor del av fett. Min fråga är om brösten kommer tillbaka när man blir frisk från ätstörningen och börjar äta/träna normalt igen och går upp i vikt? Eller kommer man alltid ha små bröst efter en ätstörning? Typ om man har c-kupa innan man går ner i vikt, kommer man alltid ha typ a efteråt? Förlåt om det blev klottrigt, men hoppas ni förstår vad jag menar. Tack för en asbra hemsida! ❤️

Svar

Hej!

Tack för din fråga! Vad bra att du skriver till oss! Du har funderingar kring hur kroppen reagerar på att ha en ätstörning och framför allt undrar du hur det kan påverka storleken på dina bröst.

Du skriver att du är 14 år och jag tänker att din kropp fortfarande utvecklas i och med puberteten. Kroppen förändras och vi kan alla gå upp och ner i vikt i perioder utan att det är något konstigt med det. Ätstörningar behöver heller inte ha något att göra med hur många kilo du väger eller hur du ser ut, utan handlar snarare om dina känslor. Själva ätstörningen ligger ofta i ångesten och kontrollbehovet en kan ha kring mat, kroppen eller träning. Att gå ner i vikt snabbt påverkar hela kroppen, och kan därför också påverka storleken på dina bröst. Kroppen påverkas även åt andra hållet, av att gå upp i vikt. Om en går ner i vikt snabbt kan brösten minska i storlek, som du skriver, men brösten kan också bli större igen.

Exakt hur din kropp skulle reagera på att gå ner eller upp i vikt är svårt att svara på. Oavsett hur din kropp ser ut och vilken storlek dina bröst har så vill jag säga att du är bra som du är. I samhället finns det olika ideal som påverkar oss alla, inte minst tjejer. Det kan kännas som att en ska se ut på ett visst sätt för att "duga", och det kan ställa onödiga krav på oss. Hur tänker du kring det? Ibland kan det kännas skönt att tänka på vad din kropp kan göra för dig, snarare än vad du kan göra för att förändra din kropp. Hur låter det?

Hör gärna av dig till oss igen om du vill prata mer om det här, eller om något annat.

Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se