Orolig vän!

Hej, jag har en kompis som på senaste tiden (någon månad, kanske mer) har blivit väldigt smal. Hon är kanske 175cm lång och senaste gången jag visste vad hon vägde var det ca 53 kilo (då hon själv sa att hon gått ner i vikt och inte visste varför). Hon var smal innan men nu har det blivit mer. Kläder som förr satt in mot kroppen är nu pösiga, skelett (kotor, skuldror etc.) börjar bli mer tydliga, hon fryser hela tiden och är oftare på dåligt humör nu än förut. Det är inte någon av oss som äter jättemycket i skolan, men hon är nog den som äter minst av oss. Fast hon pratar hela tiden om att hon har ätit det här och det här i helgen osv. Hon tränar mycket, i somras sprang hon varje dag - uppåt 1mil, ibland "bara" 7km/liknande. Det är flera som kommenterat att hon är smal "Vad smal du blivit" säger de. Jag hoppas att hon inte tar illa upp! Det är också därför jag inte vågar fråga, jag är rädd att hon ska bli ledsen, arg eller ta illa upp- men jag är orolig för henne och vill självklart att hon ska må bra! Vi går tredje året på gymnasiet och har mycket i skolan, hon är en av de som ofta har bra betyg så jag vet inte om stress kan vara inblandat.Jag vet att vissa inte riktigt kan rå för att de går ner i vikt och själva inte vet varför. Det försöker äta mer men det hjälper inte.Jag vet inte vad det är, jag vågar inte prata med henne om det och jag vet inte vad jag ska göra. Vad tror ni; vad kan det vara och vad kan jag göra?Med vänlig hälsning, orolig vän.

Svar

Hej, vad bra att du hör av dig till oss med dina funderingar!

Du berättar om din kompis som verkar ha gått ner mycket i vikt den senaste tiden och att du känner dig orolig för hur hon kan reagera om du pratar med henne om detta. Du beskriver att hon motionerade mycket i sommar, att hon fryser och är trött och verkar äta väldigt lite. På din beskrivning låter det som att hon inte mår så bra, vilket gör dig orolig. Du skriver att ingen av er äter så mycket i skolan och jag undrar lite vad du tror att det beror på? Finns det ett grupptryck som handlar om mat och tror du att det påverkar din kompis? Hur påverkar detta dig? Finns det annan press som du tror påverkar dig/ er? Du nämner att det är mycket i skolan och att din kompis brukar vara den som får bra betyg. I dag ställs det höga krav på unga människor, och kanske framför allt på tjejer. Att prestera bra - helst bäst i skolan, att motionera, äta bra och bry sig om sitt utseende. Det är lätt att hamna i en jobbig spiral där normativa ideal styr ens vardag, är det någonting du känner igen dig i och hur tror du att din kompis känner?

Jag tror att det är bra att prata med henne och förklara din oro. Visst kan det vara så att en ibland går ner i vikt utan anledning men jag tänker att det ändå alltid är bäst att fråga och visa att en bryr sig. Jag förstår att det kan kännas jobbigt men var öppen med det, att du inte vill göra henne ledsen utan att du vill visa att du bryr dig om att hon ska må bra. Beroende på hur hon reagera på din oro så kanske det är lättare för dig att veta hur du kan stötta henne. Har du någon du kan prata om detta med eller finns det någon i din/er omgivning som skulle kunna hjälpa och stötta? Då tänker jag både på din kompis och på dig.

Du kan också tipsa din kompis om att höra av sig till en av våra tjejjourer som har en ätstörningschatt, där kan hon få prata om hur hon upplever sin vardag kopplat till mat och kroppen. Kanske kan du börja med att uppmärksamma henne på att du ser en förändring och ta det här som ett andra steg? Jag lägger in en länk till dig här: http://www.tjejzonen.se/fortjejer/atstorningszonen/

Återigen, det är otroligt bra att du hör av dig till oss med din oro och jag önskar dig lycka till! Du är alltid välkommen att höra av dig till oss igen, både om hur det går för din kompis eller om det är något annat du vill prata om.

Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se