Lollo!

Hej!Jag har börjat fundera på om jag är på väg att få en ätstörning eller inte. Skulle ni kunna hjälpa mig?Jag älskar att träna men efter en skada så har jag inte kunnat träna så hårt som jag vill och det har lett till att jag blivit rädd för att bli tjock. Jag är väldigt smal och vet att jag inte kommer bli tjock men tankarna finns där ändå. Jag äter väldigt nyttig mat (äter aldrig godis, chips, dricker dricka osv) och jag äter nog mycket men jag kan ändå känna att jag måste träna eller ta en promenad för att låta mig själv äta så mycket som jag vill. Det är väldigt förvirrande eftersom jag vet att jag måste äta för att inte bryta ner kroppen när jag tränar (brukar gymma och köra spinningpass) men samtidigt vill jag inte äta för mycket så att jag går upp i vikt.Tankarna tar mycket energi och om det inte blir som planerat kan jag nästan känna lite ångest om jag får den här "övermättnads känslan". Då måste jag göra någonting för att träna bort det jag ätit.På ett sätt är det ju bra att jag äter nyttigt och tänker på vad jag äter, men det är den mentala biten som är jobbig. Att jag hela tiden tänker på vad jag äter och hur jag ska lägga upp alla måltider.Tack på förhand

Svar

Hej, Lollo! Tack för att du kontaktade oss på Tjejjouren.se och berättade. Du skriver att du oroar dig för viktuppgång, känner ångest kring att äta mer än du 'ska', och att dessa tankar tar mycket energi av dig. 

Att oroa sig kring sin vikt är inget konstigt. Det signaleras mycket, speciellt till unga tjejer, att det är viktigt att vara smal och inte äta vad som anses vara 'för mycket'. Men i själva verket är det ju hur en mår som är viktigt! Alla ska kunna känna att de kan och får äta sig mätta varje dag, utan att känna skuld eller skam kring hur mycket man äter. Det låter som att du är väldigt medveten om vad dina känslor innebär, och att du egentligen inte gör något fel! Vi på jouren tycker det är superbra att du är kritisk till hur och varför du känner såhär kring mat och träning. Det du skriver om att du vet att kroppen behöver näring för att klara träning och så är också jättebra! Självklart måste alla äta för att orka. Du berättade också att du sällan äter 'onyttiga' saker. 

På tjejjouren.se har vi ingen medicinsk eller psykologisk expertis, så vi kan aldrig och kommer aldrig att ställa en diagnos. Däremot är det viktigt att ta ångest kring mat på allvar, och det låter det som att du gör! Om du är orolig kring din relation till mat finns det en sida som handlar om just ätstörningar och andra självskadebeteenden. Den heter Shedo.se Där finns information, tips, och ett forum där du kan prata med andra tjejer som är i liknande situationer. Under fliken 'stöd' finns det länkar till forum, och även länkar till andra bra resurser.

Ungdomsmottagningens hemsida har flera bra sidor som handlar om kroppen, vikten, ätstörningar och mat. Jag länkar till dem här:
Om kroppen: http://www.umo.se/Kroppen/Kropp-och-utseende/
Om vikten: https://www.umo.se/kroppen/vikt-och-halsa/vikt/
Om mat: https://www.umo.se/kroppen/vikt-och-halsa/vad-ska-man-ata/
Om ätstörningar: http://www.umo.se/Att-ma-daligt/Atstorningar/

Jag hoppas att de sidor jag länkat till kan vara till hjälp, och du är alltid välkommen att komma in och chatta hos tjejjourenrnas olika jourer!

Ta hand om dig!
/Tjejjouren.se