Micki!

Jag är en 15 årig tjej som är den ''glada'', jag är oftast glad och ser positivt på saker och ting. Därför är det svårt för mig att erkänna att jag nog är påväg in i en ätstörning. Förra året skrev jag ner varje dag min vikt på morgon och kväll, drack massa vatten istället för att äta osv. Sen vaknade jag upp och insåg att det var sjuka saker jag höll på med. Alla tankar försvann fram till i vintras då jag föll dit igen. Det höll på några veckor och sen slutade jag med det och åt normalt igen. Nu är jag där igen, har en vikt jag strävar efter och mår dåligt över min kropp. Vill inte berätta för mina kompisar för är rädd att de ska döma mig och se mig för någon annan.. Jag vet inte riktigt vad jag ska ta mig till..

Svar

Hej Micki och tack för din fråga!
Vad bra att du har hört av dig till oss.
Du skriver att du har kollat din vikt dagligen och druckit vatten istället för att äta. När man är 15 år växer man fortarande och det är viktigt att äta och dricka rätt. Genom mat får du den energi som krävs för att orka. Mat gör att vi orkar vara med kompisar, träna och plugga.

Du skriver också att dina tankar om din vikt försvann under en tid. Kan du tänka tillbaka vad som hände då? Vad tänkte du när du började äta vanligt? Vad gör att dina tankar om vikt återkommer nu? Ibland kan sådana här beteenden komma när vi har mycket press på oss, eller när vi mår dåligt över andra saker. Att dina tankar fastnar på detta med mat och att du kontrollerar vad du äter kan höra ihop med att du upplever att du inte har kontroll när det gäller andra saker i ditt liv. Kan du känna igen dig i det? Om du känner att du har någon form av ätstörning tycker jag att du ska ta de känslorna och tankarna på allvar. Det är ett jättestort steg att du har hört av dig till oss, bra! Det är bra att du inser att det du gör är skadligt för dig och inte bra i längden.

Du skriver också att du inte kan prata med dina vänner om ditt problem. Det var väldigt tråkigt att höra, det kanske finns några andra i din närhet du kan prata med? På din skola finns en skolsköterska, till henne kan du gå och prata om det problem som du beskriver. Vad tror du om det? Kuratorn på skolan kan också vara en hjälp, du kan läsa mer om ätstörningar om du följer den här länken till Tjejguiden om Ätstörningar. Tveka heller inte på att höra av dig till våra lokala tjejjourer om du har fler frågor. Tjejzonen är en tjejjour som är extra bra på frågor som handlar om ätstörningar. Med dem kan man chatta, du hittar deras webbplats www.tjejzonen.org.

Hoppas du hittar rätt hjälp, ta hand om dig!

/ Tjejjouren.se