Firefly!

Hej! Jag är en 14 årig tjej som äter väldigt lite. Jag brukar räkna kalorierna jag äter. Tränar mycket och dricker endast vatten för att jag är rädd att bli tjock av mjölk. Jag äter inget godis. Skolans matsal är en stressig plats för mig. Klassas det som en ätstörning som behövs hjälp med?

Svar

Hej och tack för din fråga! 

Du skriver att du äter väldigt lite, håller koll på hur mycket kalorier du får i dig och väljer bort mjölk och godis. Du skriver också att det känns stressigt att äta i skolan.

Det finns många olika former av ätstörningar och de handlar ofta om att personen i fråga tänker mycket på mat och vikt på ett ohälsosamt sätt. Vi på tjejjourerna kan inte avgöra om du har en ätstörning eller inte men eftersom att du verkar misstänka att du har det kanske du känner att allt inte känns helt bra som det är nu. Du verkar fundera mycket på mat och vikt på ett sätt som stressar dig och den känslan är viktig att ta på allvar. Känns det inte bra kanske det heller inte är det, oavsett om man har en diagnos eller inte.

Hur kommer det sig att du är orolig för att gå upp i vikt? Du skriver att den oron till exempel hindrar dig från att dricka mjölk. Att dricka vatten är viktigt för kroppen och är bra att få i sig, däremot behöver kroppen också få i sig många andra saker för att den ska fungera som den ska. Olika typer av näring och fetter är viktigt - särskilt när man är i tonåren som du är. I tjejguiden kan du läsa mer om olika former av ätstörningar: http://www.tjejjouren.se/tjejguiden/hur-mar-du/atstorningar-193

Du skriver att du upplever skolans matsal som stressig, du kanske kan berätta för någon på skolan att du har svårt att få ro när du ska vara i matsalen och se om det finns någon lösning så du kan få en bättre upplevelse när du ska äta i skolan?

Eftersom du har funderat över om du har en ätstörning och hör av dig till oss om det skulle det kanske kännas skönt att prata med någon om det. Ätstörningszonen är en tjejjour som särskilt specialiserat sig på just frågor och tankar kring ätstörningar.
Klicka här för att få reda på när du kan chatta med dem
.

Om du upplever det som ett problem med maten så kan det vara bra om du har någon vuxen att prata med, någon som du har förtroende för. Kanske en förälder, kompis eller lärare? På skolan finns kuratorn och sjuksköterska som kan vara ett bra stöd om du vill prata om maten! Det är viktigt att söka stöd och prata med någon så man kan hamna på rätt spår igen. Vid en ätstörning kan det behövas att man lär sig tänka annorlunda kring mat, träning och en hälsosam livsstil.

Hör gärna av dig om du har fler frågor!
Ta hand om dig! /Tjejjouren.se