Orolig vän!!!

Hej! Min kompis har börjat äta mindre och mindre och jag vet inte vad jag ska göra!! Hon är lite större än alla andra och mår skit över det för hon tycker att hon är tjock osv och tränar jätte mycke för att gå ner i vikt! MEN, hon äter inte ett skit! Hon började att skippa skollunchen för den var äcklig och tillslut börja hon tycka de var skönt att inte äta, sen har hon börjat undvika middagarna! hon beskriver hon de som ”om jag klarar av att inte äta frukost kanske jag klarar av att inte äta middagen eller frukosten?” Som en tävling mot sig själv!!
Jag är svin orolig och vet inte vad jag ska göra eftersom jag inte är så erfaren inom dehär området! Snälla hjälp!!!

Svar

Hej!

Vad klokt att du hör av dig när du känner dig orolig. Jag förstår att du bryr dig väldigt mycket om din vän och vill hennes bästa. Du berättar att din vän mår dåligt över sin vikt och att hon därför har börjat hoppa över måltider och börjat träna väldigt mycket. Du är mycket orolig för och vill hjälpa henne, men vet inte hur och hör därför av dig till oss.

Om man tänker väldigt mycket på mat eller på sin vikt, kan det vara så att man har en ätstörning. Om man har en ätstörning tänker man ofta att man kommer att känna sig nöjd eller lycklig om man till exempel blir smalare, går ner i vikt eller lyckas äta mindre eller på ett visst sätt. Det är också vanligt att man skäms för sitt utseende eller hur man äter.

frisk & fri finns det tips på saker man kan göra om man har en kompis eller annan närstående som mår dåligt på grund av vikt och mat. Du kan till exempel berätta för personen att du är orolig. Om hon blir arg eller säger till dig att du inte ska oroa dig kan det vara så att hon själv inte har insett att hennes relation till mat är problematisk än eller att hon helt enkelt inte vill oroa dig och därför försöker dölja hur dåligt hon faktiskt mår. Det betyder inte att du har gjort något fel om hon skulle reagera på det sättet. Du har bara visat att du bryr dig och hon kommer säkert att tacka dig när hon förstår att du bara menade väl. Du kan fråga din kompis om hon vill att du ska följa med henne till ungdomsmottagningen, vårdcentralen eller elevhälsan, där hon kan få prata med och få hjälp av personer som är experter inom detta område.

Ett annat råd är att inte prata om mat eller hur din kompis äter när ni sitter och äter tillsammans, då det kan få en triggande effekt som gör det svårare att bli fri från ätstörningen.

Du berättar att du tycker att det är jobbigt att se din kompis må såhär. Som närstående till någon med en ätstörning kan det kännas skönt att få prata med någon, så man slipper gå och bära på sina jobbiga känslor ensam. Känner du att du har någon du kan prata med? Finns det någon vuxen som du kan berätta om din oro för? Hur skulle det kännas att prata med någon på ungdomsmottagningen eller en kurator? Du är också välkommen att höra av dig till oss på Tjejjouren.se, som du nu gjort. Förutom att ställa frågor i frågelådan kan du chatta med, mejla eller ringa oss. Om du bestämmer dig för att prata med någon om hur du mår behöver du givetvis inte berätta för den personen vem din kompis är.

Den som har en ätstörning behöver professionell hjälp. Även om du inte ensam kan hjälpa din kompis att bli frisk, så betyder det mycket att bara visa att man som kompis finns där. Att lyssna, stötta och hjälpa med det lilla man kan betyder mer än vad man ofta tror. Din kompis är lyckligt lottad som har dig vid sin sida!

Hör gärna av dig till oss igen om du har fler frågor och funderingar!

Ta hand om dig! Kram <3

/Tjejjouren.se