Min mamma

Hej, jag skulle behöva hjälp; vet verkligen inte vad jag ska göra.

Det är så att jag inte längre orkar med min mamma. Hon lider av någraslags tvångstankar om att allting helatiden ska vara rent, och hon avskyr smuts och orenlighet.

På sista tiden har det gått alldeles över, t.e.x så kom jag just hem från min kompis och fick skjuts hem av hennes pappa; hon blev alldeles galen eftersom andras bilar ju är smutsiga.

Hon brukar t.o.m använda handskar då hon öppnar ytterdörren, och när jag säger att hon borde tala med någon professionell om problemet så blir hon arg.

Jag vet inte alls vad jag ska göra, jag orkar bara inte längre.

Svar

Hej!

Jag förstår att det är svårt att veta vad du ska göra och det är klokt av dig att be om hjälp!

Du skriver om att din mamma lider av tvångstankar och att det blivit värre på sistone. Du har föreslagit att din mamma ska prata med någon om sina problem men detta har gjort henne arg. Vad insiktsfullt av dig att föreslå att hon ska söka professionell hjälp.

Det är svårt att hjälpa någon som själv inte har insikt om att hen behöver hjälp. Förhoppningsvis kommer det komma till en punkt då din mamma tycker att det begränsar hennes liv, att det blir ohållbart för er båda och att hon behöver söka hjälp. Jag förstår om det blir påfrestande för dig och att du påverkas av hur hon agerar. Verkar hon uppfatta hur det får dig att må?

Har du någon vuxen i din närhet som du litar på och känner dig trygg med, kanske hennes pappas som du nämnde? Kanske en tjejjour eller kurator som du skulle kunna gå och prata med för att få viss avlastning. Tänker att det kanske skulle vara skönt för dig om du fick prata om hur du har det och få hjälp med att hitta strategier för hur du kan förhålla dig på ett sätt som gör det lättare för dig. Om det är en vuxen du litar på och har bra kontakt med så kanske ni skulle kunna prata med din mamma tillsammans eller hitta något annat alternativ som känns okej för dig.

Flera tjejjourer finns tillgängliga på chatt, telefon och mejl för att ge stöd. Det går givetvis bra att vara anonym!

Kram <3

/Tjejjouren.se