Hur ska jag hantera det här?

Min storasyster har tidigare varit ihop med en kille och nu är de tillsammans igen, för ca tionde gången på 6 år. Hon är 27 och jag är 20. Han använder droger och är väldigt instabil, varje gång de har gjort slut har hon blivit deprimerad för att sedan kämpa sig upp till att vara någorlunda glad och då kommer han in i hennes liv igen och gör exakt samma grej. Det här har hänt runt 10 gånger de senaste 6 åren och hon har så mycket annat i hennes liv som behöver hennes energi och kraft, inte minst hennes eget välmående. Är rädd för att säga något då det inte är helt osannolikt att hon kommer stänga ute mig ur hennes liv.

Svar

Hej!

Vad modigt att du vill höra av dig till oss med din fråga! Det låter som att du är väldigt orolig för din syster och som att du bryr dig om henne mycket. Vi förstår att du oroar dig och vill hjälpa henne. Det låter tungt att bära detta ensam. Finns det någon annan i din närhet som du skulle kunna dela detta med? Om du skulle vilja prata med en kurator t.ex. kan du vända dig till en ungdomsmottagning. Du är också hemskt välkommen att ringa eller chatta med oss.

Du skriver att du är rädd att hon ska utesluta dig ur sitt liv om du skulle berätta detta för henne. Vi förstår att det kan vara svårt att säga rätt ut att han inte behandlar henne väl. Har du provat att säga bara att du är orolig för henne? Hur skulle det tas emot tror du? Vi vet inte hur mycket eller vad du sagt om denna pojkvän – är det så att du provat att säga att du inte tycker att han behandlar henne bra, och då fått en negativ reaktion från din syster? Om det är så att hon förstår varför du är orolig, kanske du kan prova att säga något om det – men bara om det känns okej, vi vill inte pressa dig till att göra något du inte tror känns bra. 

Vi förstår verkligen att det är tungt att se ens syster fara illa. Vi vill bara säga att det inte ligger på dig att lösa situationen. Det är en svår situation, och bara genom att du visar att du är där för henne gör du mycket mer än du tror. Att du finns där efter varje uppbrott utan att skuldbelägga henne är otroligt värdefullt.

Oavsett om han är våldsam eller inte har t.ex. kvinnofridslinjen bra information om vad man kan göra som anhörig till någon i en destruktiv relation: http://kvinnofridslinjen.se/sv/nara-anhorig/ . Dit kan också du som anhörig ringa om du vill ha mer tips och råd.

Vi hoppas att vi kunnat ge dig lite råd. Du får hemskt gärna höra av dig till oss igen om du vill. Kom ihåg att du är en fantastisk syster som bryr dig så mycket, och kom ihåg att ta hand om dig själv också! 

Kram!

/Tjejjouren