anonym

Jag är en 13 årig tjej som har en bästavän som skär sig. Hon döljer det och jag har inte berättat för henne att jag sett det heller, borde jag det? jag berättade för min mamma och hon frågade vart och hur mycket hon hade skärt sig. Hon skär sig på handlederna och jag vet inte med vad hon gör det. hennes kusin har sett det och hon kontaktade hennes mamma, mamman skrev till min kompis och frågade om det var sant, men hon sa nej.
kan ni snälla hjälpa mig? vad ska jag göra?

Svar

Hej och tack för du hörde av dig till oss! 

Du berättar att du har sett att din kompis skär sig och att du har berättat det för din mamma. Jag förstår att du bryr dig mycket om din bästa vän och gärna vill hjälpa henne, men har svårt att veta hur med tanke på att hon döljer det och nekade när hennes mamma frågade henne om det. Du undrar vad du ska göra.

Till att börja med tänker jag att du är en väldigt modig och omtänksam vän som bryr dig så mycket om din kompis, det är väldigt fint! Samtidigt är det inte ditt ansvar att hjälpa din kompis, det är de vuxna runt omkring kompisen som har det ansvaret.

När en person skär sig (eller skadar sig själv på annat sätt) är det ofta ett tecken på att personen mår dåligt. Brukar du och din bästa vän prata med varandra om hur ni mår? Det kan vara ett sätt att öppna upp er för varandra, och om det skulle visa sig att din bästa vän mår väldigt dåligt kan du alltid föreslå att hon kan gå och prata med till exempel kurator på skolan eller någon på ungdomsmottagningen.

Om en person mår dåligt kan den ibland behöva extra stöd, både från sina vänner och ibland även från kurator och liknande person. Som kompis kan en försöka visa att en bryr sig. På det du beskriver låter det som att din kompis inte vill att andra vet om, eller se, att hon skurit sig. Hur tror du att kompisen skulle reagera om du berättade att du har sett skadorna och att du är orolig för kompisen?
Som jag skrev tidigare är det inte ditt ansvar att se till att din kompis mår bra, men om du vill kan du visa att du bryr dig om din vän och visa omtanke genom att till exempel fråga om hur hon mår, visa uppskattning, visa omtanke, finns där för henne etc. Det kan också vara lättare att stötta på det sättet än att säga att en vet om att hon skadar sig. 
Även om det är jättebra att du som kompis finns där och stöttar tror jag att det vore bra att någon annan vuxen pratade med din kompis om hur hon mår. Finns det någon mer vuxen i din närhet som du kan berätta för? Det kan till exempel vara en lärare, skolsköterskan eller kuratorn på skolan. De som jobbar på skolan har en skyldighet att ta sånt här på allvar och det vore bra om de kunde prata lite med din kompis. Vad tror du om det?

Vad klokt av dig att berätta om det för din mamma. För en del kan det kännas tungt att vara själva om att veta om en sådan här sak om sin bästa vän. Hur känner du kring det? Om du känner att ditt mående påverkas av att du vet om att din bästa vän skär sig skulle du kanske kunna prata med din mamma om det hur du mår på grund av det också? Du kan alltid höra av dig till en tjej-eller ungdomsjour om du  vill prata mer om det här.

Ta hand om dig!
/Tjejjouren.se