Förvirrad!

(Min dator kraschade då jag skulle skicka en fråga till er så hag vet inte om den skickades, gjorde den det kan ni bara ignorera denna fråga) Mitt ex sårade mig jättedjupt och jag har innan dess haft det svårt och han har bara gjort det värre. Han sårade mig efter det att vi blev tillsammans men jaja. Saken är den att han har försökt ta livet av sig och säger att det var pga att jag har sagt till honom att han sårar mig. Jag mår såklart ännu sämre när han säger så. Men jag bara berättar för honom hur jag känner utan varken skäller ut honom eller är elak, men han skiter i mig och säger "sluta jag när dåligt". Måste jag också ha självmordstankar för att bli lyssnad på? Vad ska jag göra? (Hans föräldrar vet om det)

Svar

Hej, vad bra att du skriver in till oss på Tjejjouren.se! Du berättar att ditt ex sårat dig jättedjupt tidigare när ni varit tillsammans. Ditt ex har sedan försökt att ta sitt liv, vilket han senare sagt till dig var för att du sagt till honom att han sårat dig. Detta har fått dig att må ännu sämre, vilket jag förstår. Du undrar om du också måste ha självmordstankar för att bli lyssnar på och vad du ska göra?

Jag förstår att du befinner dig i en känslomässigt jobbig situation, du vill liksom kunna prata med ditt ex om hur du känner om honom och om hur han fått dig att känna samtidigt som han menar att detta är anledningen till att han försökt ta sitt liv. Av det du skriver förstår jag det som att du kanske bär lite av en skuld för att ha sagt till honom att han sårar dig och att detta sen visat sig var anledningen som han säger, till att han försökt ta sitt liv. Vetskapen om att ditt ex försökt ta sitt liv måste vara tung att bära, och jag förstår att det inte gör det lättare när du fått höra att du är anledningen. Jag tänker först och främst att det inte riktigt är okej att ditt ex säger att det på något sätt är ditt fel, även om jag förstår att det inte kanske är helt lätt att inte ta åt sig av de orden eftersom du bryr dig om honom. Men att ditt ex försökt ta sitt liv är något som han själv bestämt och valt, och sannolikt inget som någon annan tvingat honom till. Du säger att han skiter i dig och säger "sluta jag mår dåligt" när du försöker berätta om dina känslor för honom. Jag förstår att det inte kan vara helt lätt för honom att bära det du berättar för honom samtidigt som han själv mår dåligt, men det är ändå inte okej att han lägger över skulden på dig och får dig att känna att du är anledningen till att han mår som han gör. 

Jag tänker att de känslorna du bär på, och den situation du befinner dig i är väldigt omfattande. Jag tror det kan vara bra för dig att ha någon att prata med om det här, kanske någon kurator som är utomstående och varken känner dig eller ditt ex. Du kan exempelvis ta kontakt med en kurator på din närmaste ungdomsmottagning, eller kurator på skolan. För att bära på alla de här känslorna kan bli väldigt tungt, och bara vetskapen om att ditt ex försökt ta sitt liv är tung i sig. En av dina frågor var: Måste jag själv ha självmordstankar för att bli lyssnad på? Är det så att du menar att du måste ha det för att bli lyssnad på av ditt ex? Eller är självmordstankar något som du själv går med? 

Det finns en stödverksamhet som heter Självmordsupplysningen, som är duktiga på att ge hjälp och stöd i såddana här frågor. De har en chatt som är tillgänglig för både den som bär på självmordstankar, men även för anhöriga till någon som bär på självmordstankar, du följer länken här: https://mind.se/var-hjalp/sjalvmordsupplysningen/

Du berättar sen att hans föräldrar vet om det, syftar du då på att de vet om att han sårat dig och att han sagt att han försökt ta sitt liv på grund av att du berättar för honom att han sårat dig? Finns det någon i din närmaste omgivning som vet om de känslor du bär, och som du kan prata med?

Jag hoppas du fått hjälp på vägen och svar på dina frågor. Hör gärna av dig igen om du har fler frågor eller funderingar.

Ta hand om dig!

/ Tjejjouren.se