hudo!

Hej ! Min mamma har berättat till mig för ngr dagar sen ngt som gjorde mig mycket besviken!! Hon är timanställd på ett företag , chefen där hon jobbar bruker skriva för mindare tid än hon har jobbat tex om hon jobbar 8 timmar skriver chefen att hon har jobbat6 timmar. Så att hon Får. 6 timmers lön. När min mamma har berättat detta till mig förstod jag direkt att de utnyttjar henne på grund av hon inte kan svenska språket . Jag blev riktig besviken och vet inte hur jag ska kunna hjälpa till henne utan att hon förlorar jobbet. undrar också om det e okej att göra så enligt svenska laget.

Svar

Hej Hudo och tack för ditt mejl!

Du skriver och berättar om att din mamma har pratat med dig om att hennes chef skriver felaktiga timrapporter och därmed ser till att din mamma inte får fullt betalt för de timmar hon faktiskt arbetat. Du berättar att det verkar som att din mammas arbetsgivare utnyttjar att din mamma inte är så bra på svenska. Du undrar om det är lagligt att göra såhär och om du kan hjälpa din mamma på något sätt. Har jag förstått dig rätt så långt?

Det din mammas chef gör är inte lagligt. Förmodligen har din mamma tillsammans med arbetsgivaren skrivit ett anställningsavtal där det står hur mycket din mamma ska få betalt för varje timme hon arbetar. Detta anställningsavtal måste din mammas chef följa. Om din mamma inte har ett anställningsavtal är det väldigt viktigt att hon får det. Om man har ett anställningsavtal är det mycket lättare för en själv att ställa krav på chefen. Det låter också väldigt oschysst av din mammas chef att ta fördel av att din mamma inte är så bra på svenska. Jag förstår verkligen att detta gör dig både besviken och upprörd. På det här sättet får det absolut inte gå till!

Det finns tyvärr inte så mycket du kan göra för din mamma i den här situationen. Att som vuxen ställa krav gentemot sin arbetsgivare är svårt bara det och som din mammas barn är det inte ditt ansvar att se till att din mamma får den lön hon har rätt till, även om jag såklart förstår att du bryr dig om hur din mamma har det och tycker att det är fel att hon behandlas på det här sättet. Är din mamma medlem i någon fackförening? Genom en fackförening kan man enklare ställa krav på sin chef, till exempel när det gäller lön, arbetstider och arbetsmiljön. Fackföreningar är ett sätt för anställda att gå ihop och stötta varandra i olika problem som man har på sin arbetsplats. Det är säkert så att det finns fler på din mammas jobb som är med om samma sak som din mamma. I Sverige har alla som arbetar laglig rätt att gå med i en fackförening och en arbetsgivare får inte straffa eller säga upp anställda för att de till exempel pratar med facket.

På många arbetsplatser finns det något som brukar kallas för fack-klubbar och en anställd som har ansvar för att driva fackliga frågor. Om du vill kan du tipsa din mamma om att ta kontakt med den fackligt ansvarige på hennes arbetsplats (om det finns en sådan) eller kontakta någon nationell fackförening. Vilken fackförening man ska höra av sig till beror lite på vilket område man arbetar inom. Facket kan också vara till hjälp för din mamma med att läsa olika dokument eller annan information på svenska om vad arbetsgivare får och inte får göra, och hur man kan göra om ens arbetsgivare inte följer lagen.

Hoppas att mitt svar har varit dig till hjälp! Ta hand om dig!
/Tjejjouren.se