Har ångest och tänker på död..

Jag är 11 år och Jag brukar ha ångest för jag tänker på hur det skall bli när man dör..jag gråter för att jag har då mycket ångest!!vet inte hur jag skall få bort att jag tänker så mycket på det, eller det är mest på kvällarna jag tänker på det för då är det typ mörkt ute och då tänker jag på de som mest och djupa andetag hjälper inte har ni något tips på hur jag kan ta bort det

Svar

Hej, 

Vad klokt att du hörde av dig till oss på tjejjouren.se. Du berättar att du har problem med ångest och att döden är någonting som oroar dig. Du berättar också att du är ledsen och försökt att hantera det genom djupa andetag. Du upplever inte att de fungerar och vill ha lite tips. 

Ångest är obehagligt och kan kännas skrämmande. Känslorna kan kännas väldigt starkt i kroppen, men de är absolut inte farliga. Det finns olika typer av ångest och ångest kan kännas olika för olika personer. 

Du beskriver att du har försökt att andas dig igenom ångesten, men att det inte fungerat för dig. Det finns andra saker som kan underlätta när du känner de här känslorna. Ett tips är att fokusera på någonting helt annat och göra någonting som får dig att må bra. Exempelvis kolla en serie du tycker om, lyssna på musik eller podd eller läsa en bok. Även fysisk aktivitet kan hjälpa dig när du känner såhär. Du kan ta en promenad eller om du har någon idrott som du håller på med. När du har ångest har kroppen för mycket energi, och kroppen mår bra av att göra sig av med en del av den. Det hjälper kroppen att slappna av. 

Har du pratat med någon om dessa tankar? Att prata med någon kan udnerlätta väldigt mycket. Om du upplever att du behöver ytterliggare stöd utöver de här tipsen så kan du prata med en vän eller annars någon vuxen i din närhet. Skulle du vilja så kan du även prata med skolsköterska eller kurator. 

Behöver du prata mer med oss så är det bara du hör av dig i chatten.

Ta hand om dig.

/Tjejjouren.se