Blir bara tjockare

Hej, efter att jag började med antidepressiva har jag gått upp massor i vikt, min akne är värre än någonsin och jag känner mig som definitionen av ful.

Jag har lidigt av ätstörningar när jag var yngre och jag är rädd att de är påväg tillbaka nu när min vikt är ur kontroll. Jag har kollat mina sköldkörtel värden och inget konstigt där men min psykiater tycker att jag bara skall fortsättata medicinen och bara bli bekväm med min övervikt. Jag kan inte!

Alla mina kläder har blivit för små och jag skäms över att visa mig, jag får sådan ångest av att se på bilder på mig själv för bara ett år sedan då jag såg ganska normal ut. Min depression blir inte bättre av att jag går upp mera i vikt snarare tvärtom.

Jag vet inte vad jag skall göra, jag bantar och tränar utan resultat och vill bara ge upp med allt. Ingen tar min övervikt på allvar bara för att jag haft ätstörningar, de bara säger "du är bra som du är" fast jag är farligt överviktig. Vad skall jag göra?

Svar

Hej och tack för att du delar dina funderingar!

Du berättar att du börjat äta antidepressiva och fått biverkningar utav dem, bland annat viktuppgång och akne vilket får dej att känna dej ful.  Äter du dem på grund av depressionen som du nämner lite senare i din text? 

När en äter mediciner så är det inte ovanligt med biverkningar. I ditt fall så kan jag inte säga så mycket eftersom jag inte vet den exakta medicinen som du äter. De allra vanligaste antidepressiva medicinernas biverkningar är att din ångest ökar i början för att sedan minska och sedan brukar det stabiliseras. Jag tycker att det är bra att du i alla fall har kollat upp och uteslutit att det skulle vara något fel på sköldkörteln, då behöver du inte tänka på det.

Jag förstår att du är orolig då du när du var yngre hade ätstörningar och nu är rädd för att få tillbaka dem. Jag tycker du har god självkännedom som känner dej orolig för ditt välmående och därmed kontaktar oss för att förhindra att du ska må sämre. Du kanske ska prata med din psykiatriker om din nya oro?

Din psykiatriker råder dej till att fortsätta med medicineringen och bli bekväm med din övervikt. Jag funderar på en sak där, om det är så att din nuvarande psykiatriker vet din bakgrund med ätstörningsproblematik eller inte med tanke på det svar du fått? Det du behöver tänka på är viktigt att du inte slutar tvärt utan får hjälp av läkare att fasa ut medicinen. Kanske kan du få testa annan medicin eftersom du känner att den inte funkar fullt ut, alla reagerar ju olika på all medicin. 

Kläderna är för små, ångesten kryper sig på när du ser tillbaks på äldre kort och du nämner att situationen du befinner dej i förvärrar depressionen du är i. Du skriver också att du bantar, tränar och försöker allt men utan resultatet och känner att du bara vill ge upp allt. Det är inte lätt att veta hur en ska se ut då samhället och skönhetsidealet idag kräver mycket av oss, kräver för mycket. Idealen är ouppnåeliga så det är lätt att se sig själv som det du tidigare sa då en har finnar eller en viss kroppstyp som inte matchar skönhetsidealet. Att banta eller att träna för hårt kan dessutom leda till att du sätter fyr på din bakomliggande ätstörning men det kanske du förstår eftersom du nämnt att du oroar dej för just detta?

Jag vill igen berömma dej för din självkännedom och även berömma dej för din kämparglöd. Fortsätt som du gör, stå på dej och kontakta din psykiatriker angående medicinering och oron över bakomliggande ätstörning.

Ta hand om dej, lycka till med allt!

/Tjejjouren.se