Kroppsångest och nedstämdhet

Hej! Jag är en 18-årig, tjej som går i skolan och borde egentligen inte ha något att oroa mig över. Jag har en pojkvän som älskar mig, jag är jättekär men ändå känns det som att jag inte räcker till. Jag har länge haft komplex över min kropp men på den senaste tiden är det extremt, jag har sagt saker som har gjort till och med mina vänner oroliga över mig men jag mår verkligen inte bra i min kropp. Jag är överviktig och det vet jag om, jag har försökt med allt men det går inte. Dessutom bråkar jag med mina föräldrar och dom gör mig jätteledsen. Känns att de endast bryr sig om sig själva och sina principer, det gör ont i mig att min pojkvän inte kan sova i min säng om vi vill sova över t.ex. Jag är allmänt ledsen jätteofta utan någon större anledning vilket resulterar till att jag hittar fel hos mig själv och kommer på nya grejer att va ledsen över. Vet inte riktig om det är vanlig ångest eller vad det är, började med p-piller för 2 månader sen också och vissa säger att det kan vara det. Jag vill inte vara ledsen hela tiden, jag vill kunna vara glad och må bra men just känns det inte som att det går. Vad ska jag göra?

Svar

Hej!

Vad modigt av dig att skriva till frågelådan och öppna upp dig om dina funderingar.

Alla människor har perioder i livet där man mår sämre och kan känna sig ledsen, orkeslös och nedstämd. Ibland beror det på en eller flera specifika saker och ibland så är man bara mindre glad en period och sen går det över. Till exempel är det många som uttrycker att de känner sig mer nedstämda nu på hösten och vintern när det är mörkt och kallt ute.  Därför kan det vara svårt att svara på exakt vad det är som gör att du nu känner dig mer ledsen.

Du nämner själv att du har börjat äta P - piller för två månader sedan. Vissa blir påverkade i humöret av det. Känner du någon skillnad i humör och mående under dessa månader? Du tar även upp att du bråkar en del med dina föräldrar vilket ju även det tar energi ifrån en och kan bidra till att man blir nedstämd av konflikterna. Slutligen nämner du även att du inte är nöjd med din kropp. Alla saker som du nämner kan ju bidra till att man blir ledsen. Om man inte mår bra och trivs med sig själv och det även är rörigt hemma så kan man bli nedstämd av detta och då är det lätt att man börjar leta fel hos sig själv och lägga skuld på sig själv.

Jag tänker att du skulle behöva prata med någon om hur du känner. Om du tror att det kan bero på p - pillren så kan du vända dig till någon på ungdomsmottagningen eller skolsköterskan för att få svar kring detta. Ibland kan det även vara skönt att gå till någon och prata allmänt om hur man mår och då finns ju kuratorer kanske någon på skolan men även på ungdomsmottagningen eller vårdcentralen. Detta kan vara bra att göra då du nämner att dina kompisar uttryckt oro för dig tänker jag. Det kan även hjälpa en att komma på andra tankar och se saker och ting i ett nytt ljus. 

Du är alltid välkommen att kontakta en jour. Vi finns här för dig. Kram <3

/Tjejjouren.se