Depression???

Hej! Jag är 17 år och har ett ganska bra liv i det stora hela. Många tycker om mig, jag har bra vänner och familj, har mycket som händer i samband med mina fritidsintressen och det går rätt bra i skolan. Men det har hänt jobbiga saker också, som jag lyckats hantera och ändå kunnat vara glad. Nu, däremot, har allt flutit ihop och jag har sedan ett antal veckor tillbaka fastnat i ett grått filter. Jag kan skratta och göra roliga saker, och jag ställer sällan in det jag planerat, men jag fakear mycket. Det är som sagt som att allt syns i ett grått filter. Som att jag inte känner på riktigt längre. Känner varken något för situationer, pojkvän eller vänner större delen av tiden. Detta har lett till självskadebeteende som kommer och går, i hopp om att jag ska känna något. Det är så dumt, och jag försöker verkligen sluta. Anyway, jag är så trött på att låtsas och trots att jag berättat för mamma och ett par vänner så börjar jag tyo undra om jag kanske har en depression. Hur vet man det/tar reda på det på ett inte alltför seriöst sätt? Jag har ju liksom i övrigt koll på livet och gör mina intressen och har kul - vill bara veta och kanske få bättre hjäkp utan att det ändrar på hur man ser mig (dvs inte som sjuk) - jah vill bara ta mig ur den här jävla dimman!

Svar

Hej!

Vad jobbigt för dig att känna att ditt liv fått som ett grått filter över sig. Så ska du inte behöva ha det! Det är jättestarkt och bra av dig att skriva till oss på Tjejjouren.se, och att du är uppmärksam på ditt mående! Det låter som att du har mycket självinsikt. Det är också jättebra att du redan pratat med din mamma och ett par vänner om hur du mår så att även de kan vara uppmärksamma och kanske hjälpa dig att söka vård om det behövs. Jättebra!

Alla människor kan känna sig deppiga och nedstämda någon gång i livet. Detta kan drabba även en person som verkar ha ett perfekt liv och som kanske inte tycker att den varit med om några jobbiga händelser alls, och är alltså helt normalt. Det är svårt för mig att svara på huruvida du drabbats av en depression eller inte, på 1177.se kan du läsa mer om hur en depression fungerar. För att fastställa om man har drabbats av en depression brukar man få träffa en behandlare inom vården, t ex en läkare, sjuksköterska eller psykolog som efter ett samtal gör en bedömning. Du skriver att du känt såhär sedan ett antal veckor tillbaka. En nedstämd period i livet går ofta över av sig själv men om du känner att den inte gör det tycker jag att det kan vara en bra idé att prata med din mamma eller någon annan du litar på för att få stöd att gå till din vårdcentral där du kan få hjälp. Du förtjänar att må bra!

Så fint, bra och starkt att du hörde av dig till oss och pratar om ditt mående. Lycka till och ta hand om dig! Hör gärna av dig om du har några fler frågor. Kramar <3

/Tjejjouren.se