Trött på livet

Hej! Jag är 17 år och går i naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet (andra året). Jag har under en längre period märkt att jag mår psykiskt dåligt och min mentala hälsa har försämrats. Jag har mått dåligt och varit nedstämd under en längre period och det känns som att det enda jag gör är att plugga, plugga och plugga (fastän jag ändå knappt får bra resultat). Jag har kommit till den punkt i mitt liv då jag inte längre orkar anstränga mig, jag vaknar varje morgon med tanken om att jag absolut inte vill till skolan och att jag helst gärna vill somna om igen. Jag har tappat lusten gällande allting, jag orkar inte längre träffa folk, orkar inte socialisera mig eller träffa nya människor. Sedan är jag även ganska säker på att jag gått in i väggen med all plugg och stressande. Jag ser liksom inget hopp längre om framtiden och ibland har jag även haft självmordstankar och tappat livslusten. Snälla vad har ni för tips för att bryta denna nedåt spiralen? i början trodde jag bara att detta var något spontant men har mått såhär i mer än 6 månader, Hjälp!
Tacksam för svar!

Svar

Hej!

Vad bra och modigt att du vänder dig till oss med dina funderingar!

Du berättar att du mått dåligt en längre period, och att du inte längre har någon ork eller lust att gå till skolan eller träffa vänner, och att du även ibland har självmordstankar. Du läser en linje på gymnasiet som vanligtvis har ett högt tempo, och du tror du har gått in i väggen av stressen.

Det du beskriver kan vara vanliga symptom på bland annat utmattning eller depression, och då är det läge att gå till läkaren för att få hjälp, för det finns hjälp att få. Det behöver inte alls vara så att det är depression eller utmattning men eftersom du också berättar att du har självmordstankar så tror jag att det är bäst om du vänder dig till skolsystern, direkt till din vårdcentral eller ungdomsmottagning. Har du pratat med någon om ditt mående? Det kan vara skönt att prata med en vuxen du litar på eller med en vän.

Tillräckligt med sömn, motion, frisk luft och bra mat hjälper också till att höja måendet, men ibland kan man behöva professionell vård och det är helt okej.

Alla kan må dåligt i perioder och det första steget till att må bättre är att berätta och söka hjälp, du har tagit ett modigt steg genom att höra av dig till oss och jag tycker absolut du ska söka läkarhjälp för ditt mående. Ingen ska behöva må så dåligt att man har självmordstankar, speciellt inte när det finns hjälp att få. Du förtjänar att må bra.

Ta hand om dig och du är välkommen att höra av dig till oss igen.

/Tjejjouren.se