fjantigt att söka hjälp

Hej, jag är en 14 årig tjej,
Jag har under ca 1 år mått ganska dåligt men jag har nt direkt någon andledning till att må dåligt o vara ledsen eftersom jag egentligen har fina vänner o bra familj mm.
Jag har iaf under d senaste månaderna även börjat skära mej, då jag har varit mera ledsen o haft mera ångest, o ja vet inte hur ja ska berätta dehär för mina föräldrar.
Min andra fråga är om de är ”fjantigt” att söka hjälp för de finns ju fortfarande stunder då jag mår bra o kan skratta med mina vänner osv.
Och om jag borde söka hjälp vart ska man då vända sig?

Svar

Hej!

Så modigt och klokt att du hör av dig till oss.

Jag vill börja med att säga att det ALDRIG är fånigt att söka hjälp när man mår dåligt, oavsett vad man mår dåligt över. Ibland kan man må dåligt, vara ledsen och känna ångest trots att man kanske själv inte upplever att man har en anledning till att känna så. Kanske finns det något som du oroar dig över och som orsakar ångesten som inte är så tydligt och behöver tänkas över lite extra. Det finns många aspekter i livet som man kan känna oro och ångest över och de är olika för alla. Det är också viktigt att komma ihåg att bara för att man känner sig glad ibland, vilket såklart är bra, så gör det inte att din ångest är mindre värd att söka hjälp för. 

Att självskada genom att skära sig är ett sätt att hantera ångest. Det kan ge tillfällig ångestdämpning, men det är en strategi som inte tar bort ångesten på sikt och som kan orsaka många andra problem. Det finns många andra sätt att hantera ångest utan att skada sig själv fysiskt, följande länk kan ge några exempel http://www.shedo.se/stod/fardighetslista/

Att du upplever att du har en bra familj och fina vänner är värdefullt för att dämpa ångest och du funderar redan över hur du ska kunna berätta att du mår dåligt och självskadar för dina föräldrar. Det är jättebra och modigt av dig, att ta upp hur man mår till familjemedlemmar kan kännas svårt, men ofta blir det lättare när man väl berättat och börjat prata om sitt mående. Ibland kan det kännas som att det aldrig kommer ett bra tillfälle att ta upp det, och ibland kanske man helt enkelt bara får säga något rakt ut för att påbörja samtalet. Kanske något i stil med “Jag mår inte så bra ibland, kan vi prata om det?” 

Ibland kan det vara svårt för föräldrar att veta vad de ska göra när deras barn mår dåligt, men ofta vill de ändå göra allt de kan för att det ska bli bättre. Att ta första steget att berätta hur man mår kan ändå leda till mindre ångest och mer stöd från andra i din närvaro. Det finns en del resurser för föräldrar på nätet med saker som man kan göra för att hjälpa sina barn, bland annat har 1177 några tips till föräldrar och även till dig. Kanske kan du, när du pratar med dem, tipsa om det för att ge dem chansen att hjälpa dig på bästa sätt.

Som tidigare sagts så är det aldrig fånigt att söka hjälp när man inte mår bra! Ibland behöver man hjälp från en utomstående professionell person som kan hjälpa till att svara på frågor som du har och hjälpa dig att må bättre. En kurator på skolan kan också hjälpa dig med att fundera på vad det är som ger dig ångest. Ungdomsmottagningen har kuratorer på sina mottagningar och det är ofta ett bra ställe att söka sig till. På www.umo.se finns kontaktuppgifter till alla mottagningar i landet och du kan söka sig till den som ligger närmast. Har du inget UMO i närheten kan du också vända dig till vårdcentralen.

Hör gärna av dig om du har fler frågor.

Ta hand om dig!

// Tjejjouren.se