Värdelös

Asså aaah jag tror jag ä deprimerad. Ja de ä mitt eget fel för jag inte kan hjälpa mina vänner som ä självmordsbenägna och mår dom dåligt så mår jag dåligt. Jag har typ inte ätit något på en vecka nu när jag försöker äta får jag bara ont i magen och mår illa. Vissa dagar mår jag då dåligt att jag börjar gråta och får panik hela tiden medans andra dagar så känner jag ingenting inte sorg och inte glädje. Asså aaaah jag kan somna ganska lätt men sover max 4-5 timmar. Aaa skulle ba vilja veta vad de är för fucking fel på mig

Svar

Hej! Vad trevligt att du skriver till oss på Tjejjouren.se. 

Du beskriver att du har vänner som är självmordsbenägna och att du blir påverkad av detta, vilket gör att du känner dig deprimerad. Du har svårt för att äta och ditt mående varierar från dag till dag, men har svårt att känna glädje. Du beskriver också att du kan somna ganska lätt men att du sover max 4-5 timmar. Om jag har förstått dig rätt så vill du veta vad det är för fel på dig. 

Att du blir påverkad och nedstämd över att se och känna att dina vänner mår så pass dåligt är någonting som visar på att du är en väldigt fin vän och att du bryr dig mycket om dina vänner, vilket är en otroligt fin egenskap. När du sedan beskriver att du själv blir så pass påverkad så att det inte blir hälsosamt för din egen del så är det något som borde ses över. Det är viktigt att få i sig ordentligt med mat för att orka med vardagen fysiskt och även psykiskt. Vi människor behöver äta och dricka för att fungera på bästa sätt. Finns det någon typ av mat du kan äta för att komma igång med att äta igen? Kanske har du någon favoritmaträtt eller dylikt som gör att du får i dig lite åt gången åtminstone, som sedan gör det lättare för dig att äta igen. Om du ska kunna fortsätta att orka vara dig själv och samma underbara person som du verkar vara så är det jätteviktigt för dig att äta och dricka! 

När du beskriver ditt mående och hur det uttrycker sig i gråt och panik så funderar jag på om det finns någon vuxen du kan prata med om detta, i din omgivning? Kanske en förälder, släkting, lärare, vän eller kurator?
Eftersom att kroppen behöver mat, vatten och sömn för att återhämta sig, så kan det vara en möjlig anledning till ditt mående just nu. Mitt råd till dig är att prata med någon i din närhet som du känner förtroende för, och lägg sedan upp en plan på hur du kan börja äta samt sova igen, för att du ska må bra! 

Jag hoppas att du fick svar på dina funderingar och om det är något du undrar över så är du välkommen att höra av dig igen. 

Ta hand om dig! 
/ Tjejjouren.se