Anonym

Hej, jag är en 19-årig tjej och jag har väll under en ganska lång tid känt mig ganska nere, vilket jag har kämpat med en del men jag har liksom inte riktigt vetat vad det har varit. Jag tycker typ att "jag har känt mig för bra" för att vara deprimerad typ, eller nåt. Men de senaste halvåret så har jag tyckt att jag mått bättre men nåt nytt som jag gör nu är att jag gråter för de minsta grejerna. T.ex så började jag gråta jätte mycket och blev så stressad för att det var stökigt i mitt rum och jag kunde inte hitta min tröja. En anna grej kan vara att en kjol som jag tyckte om inte passade, blev jätte ledsen, eller att vi inte hade lingon hemma för jag ville baka, att det regnar och jag måste cykla till jobbet. Jag börjar gråta för alla dem här småsakerna och kan känna mig nere i flera dygn, och jag vete inte riktigt varför jag blir så nere eller vad jag ska tro om det... det är väll det jag vill fråga lite. Varför är jag så känslig typ? Är det ens att jag bara är känslig eller är det nåt mer? Kanske är svårt att svara på men.. ahh

Svar

Hej!

Tack för att du hörde av dig till oss på Tjejjouren.se med dina funderingar.

Du skriver att du har känt dig nere ett tag, och inte vet riktigt vad det beror på. Du skriver också att du har känt dig för ”välmående” för att vara deprimerad. Har jag förstått dig rätt?
Du skriver också att du gråter mycket av olika anledningar, och känner dig nere i flera dygn.

Det är svårt att svara på exakt varför du känner dig ledsen och nere. Det kan bero på många olika saker, till exempel kan det vara något specifik händelse, som får en att känna sig nere eller deprimerad. Det behöver inte betyda att en har en depression. Du skriver också och undrar varför du är så känslig, och om det är bara för att du är känslig som du mår så här.

Du har rätt att må bra, och få hjälp om du upplever att det här är ett problem för dig. Finns det någon du skulle kunna prata om ditt mående med? Hur tror du det skulle kännas om du gjorde det?
Att vara nere eller ledsen är inte ovanligt, det kan komma i perioder, och kan som sagt dels bero på något som har hänt i ens liv, eller saker som händer i kroppen. Om man har mens kan det till exempel påverka det psykiska måendet i perioder. Vad tror du om det?

Kan du minnas någon speciell händelse som har fått dig att må såhär? Kanske är det något du bär med dig. Att vara som känslig och gråta är absolut inget som du ska skämmas eller må dåligt över, men du ska inte behöva gå runt och må dåligt. Ibland kan det till och med kännas skönt att gråta! Det är viktigt att du lyssnar på din kropp, och vad som känns bra för just dig. Att du mår bra och får hjälp om du vill är det viktigaste. Alla människor har rätt att må bra.

På din lokala vårdcentral eller ungdomsmottagning kan du få hjälp att prata med någon och också få svar på dina funderingar om du vill. Ofta känns det skönt att veta varför en mår som en mår, istället för att undra.

Hoppas att du fått lite hjälp med dina frågor, att du hittar den lösning som är bäst för dig. Om du har fler funderingar får du jättegärna höra av dig till oss igen.

Ta hand om dig!
/Tjejjouren.se