Här är alla frågor som kommit in till jourernas gemensamma frågelåda om alkohol, droger, tobak och mediciner.

Orolig 17åring

Hej jag är en tjej på 17 år som har testat att röka te.
Alltså jag har alltid velat testa att röka cigarretter. Men jag vet att det inte är bra så jag kommer aldrig göra de. Så min kompis gav mig tipset att röka te och det gick ut på att man ska blanda vilken te som helst med vatten så att det blir lite som gegga och sedan stoppa ner det i en rulle av vanligt papper som man skriver på och sedan tejpa lite. Sen tända på liksom jag vet att det kanske var fel och jag vill nog inte göra om de men jag undrar om det är farligt? För det smakar bara te.

Svar

Hej!

Vad bra att du hörde av dig till oss. Det låter inte så bra att röka te, men du behöver inte oroa dig för att något ska hända efter bara en gång. Te är inte gjort för att andas in på det sättet så jag skulle avråda dig från att röka te igen. Det låter också som att det kan vara väldigt brandfarligt när du tänder en cigarett som du gjort med papper.

Jag tror inte att det är farligare att röka te än att röka vanliga cigaretter. Vanliga cigaretter är väldigt farligt för både den som röker och personerna i dess omgivning, och kan leda till cancer och andra farliga kroniska sjukdomar. Hur kommer det sig att du prövade på att röka te? Många gånger beror ett beslut om att börja röka på att personer i ens omgivning röker och kanske inte på att man själv egentligen vill. Rökning är också starkt beroendeframkallande och kan därför vara svårt att sluta med.

Hoppas du har blivit lite klokare av svaret. Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se