Här är alla frågor som kommit in till jourernas gemensamma frågelåda om alkohol, droger, tobak och mediciner.

Min kille är en knarkare

hej, jag och en kille är jätte kära i varann. Problemet är bara att han tar droger (röker på mest men tar ibland saker som benzo oxå). Jag själv har rökt på med honom några gånger. Han använder droger varje dag och hans mamma har typ ingen koll på honom. Min mamma fick reda på att han är känd hos polisen mm och därför får jag inte längre träffa honom men jag gör det ändå. Min fråga är dock, jag har försök få honom sluta med droger länge nu men lyckas inte men jag älskar honom verkligen, vad borde jag göra?

Svar

Hej!

Vad bra att du vänder dig till oss med dina funderingar. Du undrar vad du ska göra med tanke på att din pojkvän tar droger och din mamma inte vill att ni ska träffas, stämmer det? 

Du säger inte hur gammal du är, men är du under 18 år så ansvarar din mamma för dig och hon kan absolut ha åsikter om vilka personer du träffar och umgås med. Hon är antagligen orolig för dig och vill dig väl.

Frågan är vad du vill? Vill du fortsätta relationen med pojkvännen? Kom ihåg att det inte är ditt ansvar att få honom att sluta knarka, det är något han själva måste bestämma sig för. Om inte han vill ändra på sig så finns det inte så mycket du kan göra. Om han vill ändra på sig, kan du förstås vara ett stöd för honom, men det är som sagt inte ditt ansvar. Skyll inte på dig själv och ta inte på dig skulden för hans knarkande. Det är hans val, inte ditt.

Fundera över vad du vill. Vill du fortfarande vara tillsammans med honom? Är du rädd för din kille när han knarkar? Är du rädd för vad som kan hända? Vad händer om han fortsätter såhär? Om du känner dig orolig och mår dålig över er situation kan du prata med kurator på ungdomsmottagningen eller skolan där du går. Du måste inte avslöja vem som är din pojkvän. Men du kan få bra råd och stöd. Du berättar att du också har rökt på med honom några gånger, hur kommer det sig att det blev så? 

Du måste inte rädda din kille, den enda du kan ta ansvar för är dig själv. Vill du fortsätta vara tillsammans med honom kan du stötta honom, men försök att inte ta ansvar för hans beteende. Tipsa honom om var han kan söka hjälp, men mer än så kan du inte göra för honom. Utifrån det du skriver så verkar det som att du befinner dig i en jobbig situation och som att du redan har försökt att få honom att sluta, det finns inget mer du kan göra, det är hans ansvar att sluta. Du förtjänar att vara med någon som du mår bra av och så verkar det inte vara nu. 

Du är välkommen att höra av dig igen om du vill prata mer, du kan skriva till oss via chatt, telefon, mejl eller här på frågelådan <3

Kram!

/Tjejjouren.se