Här är alla frågor som kommit in till jourernas gemensamma frågelåda om alkohol, droger, tobak och mediciner.

droger

Hej jag är 15 år och har tagit Amfetamin, kokain, cannabis, extecy, mdma, lsd, tramadol mm men jag har slutat nu och varit ren i över 2 år nu. Jag undrar för får höra ofta att jag är "efterbliven" och "känslokall" mm kan mina känslor försvunnit hrlt pga detta och kan jag vara efterbliven pga alla droger jag har testat?

Svar

Hej!

Tack för att du hör av dig till oss!

Du berättar att du har tagit många droger och att du nu har varit ren i över två år. Så otroligt stark av dig! Du undrar om dina känslor kan ha försvunnit på grund av alla droger som du har testat då du nu får höra att du är ”efterbliven” och ”känslokall”. Vilka är det som kallar dig så? Det är svårt att svara på hur du har påverkats av drogerna. Jag tänker att du kanske har upplevelser som du behöver dela med någon?

Känner du dig själv annorlunda och orolig över dina känslor eller är det efter att du blivit kallad det som du undrar?

Det kan vara svårt att känna efter och förstå sina känslor, och ibland när en är i en period då en bara känner känslor som man inte vill känna t.ex. ångest, sorg eller ilska så stänger vi av känslorna och försöker att känna sånt som vi inte gör. T.ex. att en vill vara glad, energifylld hela tiden. Det kan vara en anledning till att en prövar droger för att döva sina egna känslor.

Det betyder inte att känslorna försvinner, men vi kan behöva stöd att förstå dem och komma i kontakt med dem igen. Har du någon som du kan prata med om hur du mår och hur du känner dig?

Jag vet inte alls hur det är för dig, men jag tänker att oavsett är det så bra att du hör av dig till oss och berättar. Vi finns här, och du får gärna skriva till någon av oss jourer igen.

Ta hand om dig och du är så modig och bra som berättar!

/Tjejjouren.se